Érdekesség: Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. június 01. csütörtök

Nagyjából 40 ősi, 2700 éves petroglifát találtak egy Nyugat-Svédországi sziklán – számol be a Live Science, amelynek oldalán a helyszínen készült fotók is megtekinthetőek. A sziklarajzok hajókat, embereket és állatokat ábrázolnak.

Az alkotásokat egy egykori szigeten, a gránitba vésve hozták létre. Martin Östholm, a bohusläni sziklarajzok dokumentálására létrehozott alapítvány munkatársa szerint a korabelieknek hajókról vagy a jégre emelt állványokról kellett elkészíteniük a rajzokat.
Bohuslän tartományban eddig is számos ősi petroglifa volt ismert, a most felfedezett alkotásokat egy meredek, mohával fedett sziklán észlelték, és csak a moha letakarítását követően derült ki a gazdagságuk. A legnagyobb ábra 4 méter hosszú, és egy hajót jelenít meg, a sziklarajzok többsége 30-40 centiméteres.
Az alkotásokat úgy hozták létre, hogy kemény köveket vertek a gránithoz, ezzel előbukkant a mélyebben lévő, fehér réteg. A petroglifákat a távolból is láthatták, kialakításuk célja nem ismert, elképzelhető, hogy a képek egy történetet mesélnek el.
(ng.24.hu)