Mit evett Ötzi, az őskori ember?

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2022. augusztus 21. vasárnap

5300 évvel ezelőtt élt egy férfi az Alpokban, akit az utókor maradványainak 1991-es meglelése után Ötzi névre keresztelt. Ötzit meggyilkolták: egy fejére mért ütés és egy mellkasát ért nyíl miatt halt meg körülbelül 45 évesen. Annyi azonban biztos, hogy halála előtti utolsó vacsorája királyi menü lehetett.

Korábban azt hitték, hogy legyengült és éhen halt, de a legújabb kutatások szerint megölték, az éhhaláltól pedig igen messze volt. Ahogy teste épségét is több ezer éven át, úgy gyomortartalmát is megőrizte a gleccser hidege, így a kutatók meg tudták nézni, mit ehetett a jégember utoljára.
A szakértők úgy találták, Ötzi szerette a zsírosabb ételt, persze, az embert próbáló hidegben szervezetének szüksége is volt jókora adag kalóriára. A zsír pedig kilencszer több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát, a húsról, vagyis fehérjéről már nem is beszélve.
Gyomortartalmának mintegy 50%-a zsír volt, a másik 50% pedig vadkecske- és gímszarvashús, valamint némi búza. Ez nem véletlen, Ötzi ugyanis vadász volt, nem pedig földműves. A húsokat pedig nem nyers állapotban fogyasztotta el a jégember.
Azok rostszerkezete arról árulkodott, hogy füstölve, főzve vagy sütve voltak. Ez arra utal, hogy nem menekült, biztonságban érezte magát, hiszen volt ideje a főzéssel foglalkozni, és nem aggódott amiatt, hogy a füst vagy a láng elárulná. Mivel találtak némi szenet is, a szakértők a grillezéshez hasonló elkészítési módot sejtenek. A szén mellett virágpor is volt a gyomrában, ami arra utal, hogy a hegy alsó részéről gyalogolt fel, mégpedig nem is lassan.
"Úgy tűnik, Ötzi jól evett. Étele kiegyensúlyozott volt ásványi anyagokban. Okos stratégia valakitől, aki közel 1500 méter magasan élte az életét, valahol az olasz és az osztrák Alpok vonulatain" - fogalmazta meg egy szakértői írás.
A gleccsermúmia 158 centis, de valószínűleg nem múmiakorában magasabb volt, csak összenyomta a jég. Körülbelül 50 kilós, ami normálisnak mondható egy rézkori ember esetében. Tiszta réz baltája arra utal, hogy gazdag ember lehetett, a fém ugyanis roppant értékes volt akkoriban.
(femina.hu)