Pogány templom több mint hatszáz koponyából

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2020. december 19. szombat

Egy öt éve tartó ásatás nyomán újabb 119 koponya került elő, a Mexikóvárosi Azték Nagytemplom (Templo Mayor Aztec) alól, ahol elmúlt években kiásott egy összesen 603 koponyából álló különös tornyot tártak fel. A koponyák emberáldozatként kerültek 1486 és 1502 a föld alatti tárolóba – tájékoztatott az Associated Press.

Az ásatások kisebb-nagyobb szünetekkel 1914 óta tartanak és már a feltárás kezdetén felfedezték a több mint 4 méter átmérőjű bizarr koponyatartót, amelyben a koponyák egy része a kör középpontja felé nézett.
Az azték isteneknek áldozatként felajánlott testrészeket több mint 3,5 méterrel a föld alatt találták, és meglepetésre egy részük, a korábbi ismeretekkel ellentétben, nemcsak fiatal férfiaké, azaz harcosoké voltak, hanem kivégzett nőké és gyerekeké.
A koponyákból épült torony a  Tenochtitlán virágzása idején a hatalom szimbólumának számított. Eredetileg a frissen levágott fejekkel töltötték meg a tartókat, majd ezeket a hús lebomlása után öntötték ki betonnal.
Hasonló tzompantlinak nevezett koponyaállványokat több Huitzilopochtli-templomban találtak már. Huitzilopochtli az aztékok nap-, had- és emberáldozat istene, és egyben a fővárosuk Tenochtitlán patrónusa is volt.
Az Azték Birodalom a XV. században virágzott, de 1519–21 között a Hernando Cortés vezette spanyol konkvisztádorok teljesen megsemmisítették. A közel 60 méter magas Nagytemplomot 1521-ben rombolták le a spanyolok, a pontos helye évszázadokra feledésbe merült.
(index.hu)