Érdekesség: csökken testünk átlaghőmérséklete

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2020. november 09. hétfő

Folyamatosan csökken az egészséges emberi test átlagos hőmérséklete a California Egyetem aktuális kutatása szerint. Kétszáz éve – legalább is az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – a 37 Celsius-fokos testhő számított normálisnak.

A bolíviai őserdőben élő Cimane törzsről szóló tanulmány szerint a jelenséget a trend valós és a modern életmód okozza. A kutatómunka kezdetén, 2002-ben a cimanék átlagos hője ugyancsak 37 fok volt. Az érték tizenhat év alatt 36,5 fokra csökkent.
Kevesebb mint két évtized alatt figyelhettük meg azt a csökkkenést, ami az Egyesült Államokban két évszázad alatt következett be – magyarázza Michael Gurven, a California Egyetem munkatársa.
Az elemzés 5500 felnőtt többszöri mérését vette alapul az egészségi állapot figyelembe vételével.
A jóléti államokban élő alacsony keresetű emberek testhőmérséklete 1,6 százalékkal alacsonyabb, mint az ipari forradalom előtti időkben. Míg azonban az amerikaiak esetében nem sikerült elfogadható magyarázatot találni az okokra, a bolíviai őslakók esetében sokkal könnyebb volt a modern életmód újonnan bekerülő elemeinek tettenérése.
Az első feltételezés az volt, hogy a higiénia és a közegészségügyi állapotok általános javulása áll a háttérben. Míg egyes fertőző betegségek valóban emelik a testhőt, önmagában a fertőzéses betegségek számra nem csökkent. Az egészségügyi ellátás elterjedésének hatása így nem egyértelmű.
Egy másik feltételezés szerint a légkondicionálás és fűtés elterjedésének eredménye a csökkenő hőmérséklet. A cimanék testhőmérséklete az év során az időjárással változik, és továbbra sem használnak semmilyen fejlett technikát a hőérzetük szabályozásához. Ugyanakkor több ruhához és takaróhoz férnek hozzá – hívta fel a figyelmet Thomas Kraft etnográfus.
A kutatók tovább folytatnák a munkát a jelenség okainak feltárása érdekében.
(index.hu)