Ki akar háborúzni? Ki akar békét?

Kategória: Eheti Megjelent: 2024. október 07. hétfő

Ferenc pápa október 7-e hétfőre ima- és böjtnapot hirdetett a békéért. De ki akar itt háborúzni? Szavakban szinte senki, a világ mégis tele van háborúkkal. Olykor azok beszélnek legtöbbet a békéről, akik teljes erővel háborúznak, s közben azok kényszerülnek háborúzni, akik a békére vágynának. A keményszívűségünk miatt háborúzunk a szívünkben, háborúzunk egymás között, így nem csoda, ha elönti a gyűlölet a világot…

Egy ismerősömmel beszélgettem a háborúról, őt az izraeli-iráni helyzet aggasztotta a legjobban. Milyen szörnyű ez a közel-keleti háború, és miért nem tudnak kibékülni? Ekkor szóba hoztam, hogy ő meg több hónapja nem beszél egy régi barátnőjével, akivel összekülönböztek egy apróságon. Talán akkor béküljön ki vele. Azt mondta, hogy az teljesen más és ő nem békül, ezt én nem érthetem…
Egy másik embert, aki épp az ukránokat hibáztatta, amiért az oroszok megtámadták őket, arra biztattam, hogy képzelje el, hogy a férjét behívják katonának és megölik, a házát lebombázzák és a kisgyerekeivel menekülni kényszerül… - azt mondta, hogy ő nem hajlandó ezt elképzelni, és hagyjam békén…
Szóval szavakban mindannyian békepártiak vagyunk, de amikor tettekre kerülne a sor, akár a legegyszerűbb kiengesztelődésre, akkor elnehezül a szívünk. Pedig milyen könnyű a mi helyzetünk azokhoz képest, akik nemzedékek óta szemben állnak egymással! Sok izraeli és palesztin családnak vannak halottai, akit a „másik oldal” lőtt le, bombázott szét, és nemzedékről-nemzedékre örökítik át a gyűlölet és bosszú szellemét. Sok ukrán család emlékszik még vissza a holodomorra, amikor a sztálini rémuralom napjaiban többmillió ukrán halt éhen és tűnt el örökre a lágerekben. És ehhez most még jönnek azok a százezrek, akiknek lebombázták házait, megölték szeretteit. És mi van azokkal az oroszországi családokkal, akiknek a gyermekeit Putyin őrülete hajtotta a vágóhídra?
Hitler 1933-tól a világháború kitöréséig folyamatosan a békéről beszélt és a békével hitegette az egész világot. Sztálin és utódai a békeharc nevében ölték saját népüket. Putyin öt nemzetközi szerződésben ígért békét és garantálta Ukrajna határait, hogy aztán mégis megpróbálja négy nap alatt leigázni az egész országot. A kínai elnök a társadalmi béke nevében ellenőrzi minden állampolgára életét és mindennapjait a legmodernebb technikai eszközökkel, és ugyanezen béke nevében telepíti ki az ujgurokat, és tartja karanténban Tibetet. (Hazánkban pedig a háborúra hivatkozva több, mint tíz éve rendeleti kormányzás van, miközben ünnepeljük az 1848-as forradalmat, a rendeleti kormányzás végét és a szabad országgyűlést…)
Hogyan találhatunk vissza a békéhez most, a gyűlölet eszkalálódásának idején? Csakis a kemény szívünk megpuhításával. A bűnök elengedésével és a megbocsátással. A saját békétlenségeink elismerésével és komoly szándékkal a kiengesztelődésre.
Csakis úgy, hogy nem vagyunk hajlandóak részt venni a másik lejáratásában, kipletykálásában, a karaktergyilkosságokban, uszításban, a másik ember, vagy nézet démonizálásában. Ha megtanuljuk az igazságot szeretetben kimondani. Ha képesek vagyunk megbékélni a múltunkkal is – beleértve a Horthy- és Kádár-kort, de a rendszerváltás utáni kormányokat is -, nem tagadva sem bűneiket, sem erényeiket, elfogadva örökségünket, személyes és közösségi múltunkat és jelenünket, hogy megértve önmagunkat, egy értelmes életet és jövőt építhessünk ki.
Visszatalálhatunk a békéhez, ha imádságban megnyitjuk szívünket Isten felé, aki egyedül képes megadni szívünknek azt a belső békét, amit a világ nem tud megadni. Ha kérjük az Urat, hogy Szentlelkét, a Békesség Lelkét, a Bűnbánat és Megújulás Lelkét árassza ki ránk és legyen erősebb nálunk, akik mindig hajlamosak vagyunk a bezáródásra, önsajnálatra és a másik vádolására.
Ferenc pápa október 7. hétfőre ima- és böjtnapot hirdetett. Kapcsolódjunk be ebbe, de ne csak hétfőn, hanem minden nap ostromoljuk az Eget a békéért. A háború kardja ugyanis itt lebeg a mi fejünk felett is. A gonosz szavak bármikor ellenünk fordulhatnak és a fegyverek ereje ugyanúgy letarolhatja a mi hazánkat is, mint szomszédunkat és még oly sok országot. Most kell kiáltanunk az Úrhoz, amíg nem késő:
A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét Ázsiának és Afrikának, békét minden népnek és az egész teremtett világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, a gyűlölet, viszály és háború szítóitól, haszonélvezőitől, antikrisztusi vezetőktől és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments