Megjelentek a műanyagrészecskék az ivóvízben - és a magyar helyzet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. szeptember 07. csütörtök

Láthatatlan, mikroméretű műanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos - írja az MTI. A magyar helyzet kissé más...

A tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport korábban nem ismert műanyagszennyezést talált a városi csapvízben világszerte. A csoport beszámolója szerint a kutatás, amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel.
Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyag mikrorostok.
A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikroműanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy a műanyagszennyezés már abszolút mindent elért. "Tudjuk, hogy a műanyag visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. És most már azt is, hogy az ivóvizünkön keresztül is. Van ebből kiút?" - idézte az Orb-jelentés a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz bangladesi közgazdászt, aki a megalapította a mikrohitelező Grameen Bankot, amely a szegénység elleni harc jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.
A világtengerekben lebegő mikroműanyag jelenlétét már több kutatás is kimutatta, az ivóvíz műanyagtartalmát azonban első ízben vizsgálták. Az Orb-jelentés egyik szerzője, Sherri Mason szerint a palackozott víz sem mentes a műanyagtól. Az Invisibles: The Plastic Inside Us (Láthatatlanok: A bennünk lévő műanyag) című riport olyan lehetséges megoldásokat is felsorol, mint a "hulladékból energia" programok, amelyek üzemanyaggá alakítják a műanyagot, illetve a műanyag csomagolóanyagok hatékonyabb újrahasznosítását javasolja a tervezés javításával, és felveti, hogy olyan új anyagok felfedezésére lenne szükség, amelyek nem termelnek mikrorostokat.

FRISSÍTÉS

A  Magyar Vízközmű Szövetség arra figyelmeztetett, hogy az amerikai kutatás vízmintái közül mindössze 18 származik Európából, azt pedig a tanulmány nem részletezi, hogy ezek felszín alatti vagy feletti forrásból kerültek a vízvezetékekbe (mindjárt látni fogjuk, hogy ez miért lényeges). Ezért nem is lehet belőle egyenes következtetést levonni a hazai helyzetre.

A magyarországi csapvíz 96 százalékban felszín alatti vízbázisokból származik, amit a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ezekbe a vízbázisokba a felszíni vizekben esetlegesen fellelhető hormon- és gyógyszermaradványok sem jutnak le, és az amerikai kutatásban vizsgált mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni. Egyszerűen azért, mert a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással – állítja a Mavíz. Meg lehet nyugodni tehát, a magyar csapvíz minősége kiváló, nyugodtan lehet fogyasztani.
(index.hu)

Hozzászólások   

#1 Bíró Gézáné 2017-09-07 14:32
Forgalomba vannak víztisztító,szű rő berendezések aminek az ára kb:200 ezer forint.Meg tudja ezt fizetni egy földi halandó?Szerint em ez a kutatás egyszerűen manipuláció,his ztéria keltés üzleti fogás akar lenni.

You have no rights to post comments