Példátlan természeti katasztrófa sújtja Texast

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 28. hétfő

Sok helyen az autók kilincséig ért a víz, annyi eső esett Texasban a Harvey hurrikán által vitt felhőkből. Az áradásnak katasztrofális hatása volt, több százezren áram nélkül maradtak, és az embereket még arra is meg kellett kérni, hogy amennyiben lehetséges korlátozzák a vécé használatát - írta a Washington Post. Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városának számító Houston utcáin vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz, és bár a vihar délután mintegy 150 kilométernyire északra vonult, körívet leírva lassan visszatért a város fölé.

Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált vasárnap estére. Texasban vasárnap éjjel nem hogy apadt volna, hanem egyenesen erősödött az esőzés, több mint ezer embert mentettek ki az otthonából, többek között Houstonban is. Meteorológusok előrejelzései szerint az esőzések várhatóan még erősödnek is és a viharzóna egészen szerdáig tombol Texasban.
Greg Abbott kormányzó bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját "vetették be" a mentési munkálatokba és vasárnap estére már az állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek.
Houstonban 60 csónak és 20 helikopter segíti a mentést, az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás. A szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) Fort Worthban rendezte be központi elosztó segélytáborát, ahonnan mintegy félmillió palack ásványvizet, háromszázezer adag előre elkészített élelmiszercsomagot, továbbá generátorokat szállítanak majd a katasztrófa sújtotta vidékekre.
Szombaton és vasárnap mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint "példa nélküli" a természeti katasztrófa. Az esőzés mellett - annak következtében is - megállíthatatlanul és gyorsan áradnak a folyók Texas déli és keleti vidékein. Vasárnap este ki kellett üríteni az egyik nagy houstoni kórházat, valamint az Amerikai Vöröskereszt egyik menedékhelyét szintén fel kellett számolni az emelkedő vízszint miatt. Hétfőtől a város valamennyi oktatási intézménye zárva tart majd, várhatóan egy hétig.
Lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúró-tornyokat és az olajfinomítókat is, s eddig 250 utat és országutat kellett lezárni. A houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren - az előrejelzésekkel ellentétben - hétfőn mégsem indul meg a forgalom, vasárnap esti jelentés szerint a légikikötő meghatározatlan ideig zárva marad. A Fehér Ház szóvivőnője bejelentette: Donald Trump elnök kedden utazik a térségbe.
Houston környékéről több mint 2000 embert kellett kimenekíteni a BBC szerint. Több mint 82000 háztartás maradt áram nélkül Houstonban. Az áradások eddig legalább öt ember halálát okozták. Különösen súlyos volt a helyzet Délkelet-Texasban, ahol nagyjából hétmillióan élnek, a többségük a mocsaras Houstonban, a negyedik legnépesebb amerikai városban. Vasárnap bővíteni kellett a mentőcsónakok számát, és az embereket arra kérték, hogy keressék meg a legmagasabb pontot a házukban, ami akár a tető is lehet. A legnehezebben megközelíthető épületekről helikopterrel mentették ki az embereket.
A Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) igazgatója, Brock Long közölte, arra készülnek, hogy a helyreállítási munkálatok miatt akár évekig is jelen kell lenniük Texasban.
(idex.hu)

You have no rights to post comments