Az örömteli és eredményes tanulásért – A karitász megkezdte az iskolakezdési támogatások átadását

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 26. szombat

Augusztus 25-én Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Écsy Gábor, a szeretetszolgálat országos igazgatója adott át családoknak iskolakezdési támogatást és iskolatáskát a „Legyen öröm az iskolakezdés” akció keretében a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia közösségi házában.

Iskolatáska, füzetek, tollak, színes ceruzák, testnevelés-felszerelés, festék, ecset – csak néhány a rengeteg beszerzendő iskolaszerből, amire szüksége van a diákoknak. A tanévkezdés minden gyermekes családra anyagi megterhelést ró, és sok háztartásban teljesen felborítja a családi költségvetést. A Katolikus Karitász az immár hagyományos „Legyen öröm az iskolakezdés” akciója keretében segíti azokat a családokat, akiknek a szociális helyzete ezt indokolttá teszi.

A karitász munkatársai a következő napokban számos helyszínen adnak át a rászoruló családoknak iskolakezdési utalványokat, tanszereket – ennek volt első állomása a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia közösségi házában megrendezett program. A családokat a karitász helyi munkatársain és a plébániákon keresztül érik el és ajánlják fel nekik a segítséget.

Écsy Gábor igazgató az átadás előtt elmondta: az a cél, hogy semmi ne akadályozza a gyerekeket abban, hogy eredményesen tanuljanak, hogy valóban öröm legyen az iskolakezdés. Olyan tanszereket kapnak, melyek mindenképpen szükségesek: iskolatáskát, tolltartót, ceruzát, füzetet. Ezeket pedig a szülők még kiegészíthetik a nekik átadott utalványokat beváltva.

Országszerte összesen húszmillió forint értékben támogatják utalványokkal a családokat, ezt egészítik ki a Katolikus Karitász egyházmegyei központjai, amelyek összesen több mint tízmillió forint értékben nyújtanak segítséget. Az országon belül nyolcszáz településen keresik fel a szeretetszolgálat munkatársai a rászoruló családokat, de a határon túli magyarlakta területeken is segítik a diákokat: a jövő héten iskolatáskákat, tanszereket visznek Kárpátaljára – tette hozzá Écsy Gábor.

Több családnak az iskolába járáshoz megfelelő ruházat beszerzése is gondot jelent. A Katolikus Karitász ilyen esetekben is igyekszik segíteni. Mindemellett pedig vannak, akiket a tanév folyamán az iskolai étkezés befizetésével is támogat a szeretetszolgálat.

Az átadott utalvány, illetve a néhány iskolaszer persze nem veszi le teljesen a szülők válláról az iskolakezdéssel járó anyagi terhet, de ahogyan az egyik háromgyermekes édesanya megfogalmazta: rengeteg kisebb-nagyobb dolgot kell beszerezni az év elején, ami összeadva már bizony nem kevés pénz, amit nehéz előteremteniük. Így sokat segít a karitász támogatása. Egy másik többgyermekes anyuka rámutatott: persze lehet egészen olcsón is tanszereket beszerezni, de azoknak a minősége is rossz, így aztán vagy hamar újat kell venni, vagy esetleg a gyerekek teljesítménye látja a kárát, például rajzórán, ha nem megfelelő alapanyaggal dolgozik.

A szeretetszolgálat országos igazgatója elmondta: idén ötezer diák számára már biztosan segítséget tudnak nyújtani, de szeretnék, ha szeptember folyamán ez a szám hatezerig nőne. Az akció tehát nem ért még véget. Ráadásul sok iskolából a tanévkezdés első heteiben érkezik jelzés, hogy van olyan rászoruló diák, akinek hiányzik valamilyen szükséges felszerelése, például nejlonzacskóban hordja a dolgait.

A Katolikus Karitász szeptember 30-ig várja a „Legyen öröm az iskolakezdés” akciója keretében az adományokat. Az 1356-os adományvonalon keresztül hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a programot, de banki átutalással (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008) vagy a szeretetszolgálat honlapján keresztül online adományozással is hozzá lehet járulni a rászoruló diákok tanévkezdéséhez.

Fotó: Lambert Attila

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

You have no rights to post comments