A pápa felszólított egy belga szerzetesrendet, hogy ne alkalmazzanak eutanáziát intézményeikben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. augusztus 12. szombat

Ferenc pápa utasított egy belga katolikus kongregációt, amely betegek és fogyatékkal élők ellátásával foglalkozik, hogy számolja fel az eutanáziához való hozzáférést azokban a pszichiátriai kórházakban, amelyek a kezelésében állnak.

A Szeretet Testvéreinek Kongregációja egy pápai jogú férfi szerzetesrend, egy belga pap alapította, és a Vatikán 1899-ben hagyta jóvá működését. A rend belga elöljárója májusban bejelentette, hogy a kongregáció engedélyezi az orvosok számára az eutanázia alkalmazását az általuk vezetett 15 belga pszichiátriai kórházban. Csak Hollandiában és Belgiumban van az orvosoknak törvény által felhatalmazásuk arra, hogy mentális problémákkal küzdő betegeket segítsenek meghalni, ha azok ezt kérik. Az eutanázia alkalmazásának egyik kritériuma az, hogy a beteg elviselhetetlen szenvedést éljen meg. Továbbá szükség van még három orvos, köztük egy pszichiáter véleményére.

A belga szerzetesrend elöljárója, Raf De Rycke közleményben pontosította, hogy az eutanáziát csak abban az esetben alkalmazzák, ha nem létezik elfogadható alternatív kezelés, és miután minden kérelmet maximális óvatossággal megvizsgáltak. „Ha tiszteletben tartjuk, ha nem az orvosok szabadságát az eutanázia alkalmazására, a törvény ezt a szabadságot biztosítja számukra” – fogalmazott a közleményben az elöljáró.

A Szeretet Testvéreinek Kongregációja rendi központja, amely Rómában van, májusban nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az eutanázia engedélyezése szemben áll a katolikus egyház alapelveivel. „Ez az első alkalom, hogy egy keresztény szervezet kijelenti, hogy az eutanázia egy rendes orvosi gyakorlat, amely az orvos kezelési szabadsága körébe tartozik – írta Rene Stockman, a kongregáció legfőbb elöljárója. – Ez pedig tisztességtelen, botrányos és elfogadhatatlan.” Stockman továbbá elítélte az erős nyomást, amely a rendet éri az eutanázia kapcsán, de kijelentette: „Ez nem jelenti azt, hogy megadjuk magunkat. – Majd elismerte: – A szekularizáció tönkreteszi a rendet Belgiumban.”

A legfőbb elöljáró az elmúlt hónapokban világos állásfoglalásra buzdította a belga püspököket és tájékoztatta a Szentszéket is, amely kivizsgálást indított az ügyben. Ennek eredményeként közvetlenül Ferenc pápától a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációján keresztül azt az utasítást kapta a Szeretet Testvéreinek Kongregációja, hogy ne alkalmazza az eutanáziát az általa működtetett pszichiátriai kórházakban augusztustól kezdve. Az utasítás nem teljesítése esetén súlyos kánonjogi intézkedések következhetnek, végső esetben kiközösítés is.

A betegek nagy része, akik Belgiumban kérvényezik az eutanáziát, daganatos vagy degeneratív betegségekben szenvednek. Az eutanáziát kérő pszichiátriai zavarokkal küzdő emberek pusztán három százalékát képviselik az évente eutanázia által meghaló négyezer embernek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments