A pápa a latin-amerikai püspököknek: Küzdjünk a szegények oldalán a korrupció ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. május 12. péntek

Háromszáz évvel ezelőtt talált rá három halász az Aparecidai Szűz Mária szobrára a brazíliai Paraíba folyóban. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM), mely május 9-től San Salvadorban ülésezik.

„A szegény Egyház a szegényekért” mottóval meghirdetett tanácsokozás résztvevőinek küldött üzenetében a szentatya komoly aggodalmának ad hangot a korrupció miatt, amely elterjedt az amerikai kontinensen. Háromszáz évvel szobrának csodás megtalálása után az Aparecidai Szűzanya ma is segít bennünket növekedni a hitben, és apostoli útra hív minket – írja üzenetében. Három szempontot emel ki ezzel kapcsolatban.

Mindenekelőtt azt, hogy mindhárom halász szegény ember volt, családjukkal együtt, a mindennapok bizonytalanságában éltek, a folyó nagylelkűségének és kegyetlenségének kitéve. Ez a kép számos testvérünk életének nehézségeire emlékeztet minket. A legfájdalmasabb az, hogy szembe kell nézniük a kontinensünket sújtó egyik legsúlyosabb bűnnel, a korrupcióval, amely életeket taszít mélyszegénységbe, teljes népeket tesz tönkre, bizonytalanságba vetve őket. A korrupció, mint a rák, felemészti az emberek mindennapi életét.

A második fontos szempontként Ferenc pápa Máriát emelte ki. Szűz Mária figyelmes anya, aki elkíséri gyermekei életét. Megjelenik ott, ahol nincs remény. Aparecida történetében a folyó sártengerében találkozunk vele. Ott várja gyermekeit, és ott van velük küzdelmeikben és keresésük során.

A harmadik aspektus a halászok találkozása Máriával. Hálójuk nem halakkal telik meg, hanem egy jelenléttel, amely betölti életüket és biztosítja őket, hogy céljaikban és küzdelmeikben nincsenek egyedül. A hálók átalakultak a közösségben, amely a hívő emberek csoportja, akik megvallják, hogy bűnösök és üdvözültek. Erős és elszánt nép, amely tudatában van, hogy hálóit, életét áthatja egy jelenlét, amely arra buzdít, hogy ne veszítsék el a reményt.

Végül Ferenc pápa így buzdít: „Aparecida nem receptekkel lát el bennünket, hanem kulcsokkal, kritériumokkal, nagy bizonyosságokkal, amelyek megvilágosítanak, hogy felébredjen bennünk a vágy a felszínes dolgoktól való megszabadulásra és a visszatérésre a gyökereinkhez, az alapvető értékekhez, továbbá ahhoz a lelkülethez, amely elültette a hitet az ősi Egyházban és amely kontinensünket a remény földjévé tette. Aparecida reményünk megújítására hív a sok kegyetlenség közepette. Mennyit kell tanulnunk népünk hitéből! Ne féljünk attól, hogy népünk miatt áldozatot vállaljunk, és a történelem sarától sem, hogy megújítsuk a reményt – zárja a latin-amerikai püspökökhöz írt üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

You have no rights to post comments