Az öt szeretetnyelvről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 26. vasárnap

Nagyon gyakran történik velünk, hogy én beszélek valamilyen szeretetnyelvet, és a társam is beszél valamilyet. Én a magam nyelvén szeretem őt, de ő ezt nem érti meg. Ő a maga nyelvén várja el tőlem, hogy szeressem, éppen ezért, amit én adok neki, azzal nem tud mit kezdeni. Miközben tele vagyunk jószándékkal, és cselekszünk is a másikért, mégis elmegyünk egymás mellett.

Öt klasszikus szeretetnyelv van. Mi is az, hogy szeretetnyelv?  A másik szeretetnyelvének megismerésekor jövök rá arra, mit kell csinálnom ahhoz, hogy átélje: szeretve van. Nektek mi jut rögtön az eszetekbe? Mit kell a házastársatoknak, a barátotoknak, vagy bárki másnak csinálni ahhoz, hogy átéljétek azt, hogy ez az ember bizony szeret engem?

1. Az apró szívességek   Van, aki számára a szeretet abban fejeződik ki, hogy a másik ember szívességeket tesz neki. Segít ebben, segít abban, megteszi ezt vagy azt, megszerel, elhoz, kimos valamit, kitereget, stb. Amikor pedig megteszik neki ezeket a szívességeket, akkor az illető átéli, hogy ez az ember értem él, szeret engem. Ez az egyik szeretetnyelv.

2. A minőségi idő   Vannak olyanok köztünk, akiknek a legnagyobb szükségük arra van egy párkapcsolatban, hogy intenzíven együtt legyenek. Ismerek például olyan asszonyokat, akik azt mondják, hogy nem kell nekem sok, csak napi fél óra, de akkor legyünk együtt, a társam csak rám figyeljen, legyen velem.

Most képzeljünk el egy férfit, aki csinál egy csomó szívességet, szerel, dolgozik, és közben van az ő asszonya, aki meg azt várja, hogy álljon már meg végre, és üljön le mellé, ne kapcsolja be a tévét, csak legyenek együtt fél órán keresztül. Mindegy, mit csinálunk, csak együtt legyünk, ez a lényeg! A férfi pedig nem érti, hogy mi baja a nőnek? Hát nem érti, mivel mennyi szívességet megtett aznap! Amikor pedig bemegy hozzá, elkezd bőgni az asszony!

3. A testi érintés   Férfiak, ne dőljetek be annak, hogy azt gondoljátok, hogy azért, mert a szexuális élet annyira fontos, ezek vagyunk mi. Biztos, hogy azok között a férfiak között, akik azt gondolják, hogy na, ez vagyok én, jóval kevesebben beszélik ezt a nyelvet. Az érintés nem korlátozódik le a teljes szerelmi egyesülésre. Hanem az érintés lehet gyöngédség, simogatás és ehhez hasonlók is. Amerikai filmekben szoktuk azt látni, ahogy a férfi elhalad a felesége mellett, aki a konyhában szorgoskodik, és kedvesen megsimogatja a vállát. Ha pedig a nő ezt a nyelvet beszéli, akkor az számára valóban a szeretet kifejeződése. Vannak tehát köztünk olyanok, akik ebből élnek, és ha ez van, akkor élnek, ha meg nem, akkor egyre csak szürkül le a nő. „Mi a baj? – Nem adtál puszit, amikor hazajöttél!” Lehet, hogy hozott egy aranygyűrűt, vagy egy briliáns nyakláncot, de puszit nem adott.

 

4. Az elismerő szavak   Szavak és beszélgetések. Sok férfi van ilyen, nem csak nők. Amikor a feleségtől naponta kap két elismerő mondatot, akkor másnap fényes arccal, egyenes háttal tud dolgozni menni. De például képzeljünk el egy olyat, hogy a pasi dicséri a felségét: De tuti a frizkód! A feleség meg azt gondolja közben, hogy: Mikor simogat már meg? Hagyja már ezt a szövegelést.

 

5. Az ajándékozás   Tárgyak vagy pedig én magam. Én is lehetek ajándék, amikor valakinek arra van szüksége, hogy ott legyek vele. Ez nem egyenlő a minőségi idővel. Az illető nem ezt akarja, hogy töltsünk együtt valamennyi időt, hanem hogy ajándékozza meg őt magával, a jelenlétével, vagy hogy ekkor és ekkor hazajön. Amikor nagyon nagy szüksége van a feleségnek a férjére és azt kéri tőle, hogy: “Kérlek, nagy szükségem van rád, ekkor legyél itthon!” Ez is az ajándékozás egy fajtája.

Ezt nagyon érdemes végiggondolni. Hogy ne kerüljük el egymást a kapcsolatban, ismerjük meg, hogy kinek mi a fontos.

 

(Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve alapján.)

Hozzászólások   

#2 edit 2017-03-01 18:26
Ez nekem túl modenkori, művi megfogalmazása a szeretetnek, vagy túl leegyszerűsítet t, olyan " hogyan tartsuk meg a csajunkat 5 lépésben" .
1. Apró szívességek . talán inkább törődés a helyes kifejezés, de ennek jönnie kell magától. 
2.minőségi idő . értem én hogy mit takar, de nincs valami kevésbbé kapitalista kifejezés? Meghitt percek, együtt eltöltött élet, vagy hasonló, mert hogy a magyar nyelv annyira gyönyörű sztem
3.testi érintés. Meg a lelki együtt az valami
4. Elismerő szavak. Igen a kérem és köszönöm szavak csodákra képesek. Kedvesség, figyelmesség...
5. Ajándékozás. Hát erre inkább nem is írok semmit, inkább megmaradok Pál apostol szeretethimnuszánál.
Margó köszönöm szépen a szavaidat. 
#1 Margó 2017-02-27 14:33
Én most egy kicsit az elismerő szavak gesztusát szeretném gyakorolni. Sokunk számára mindennapi feltöltődést jelent ez az oldal.Megerősít ést a hitünkben, érdekességeket, aktualitásokat, értékes gondolatokat, s Visszaigazolást , hogy nem vagyunk egyedül, sőt itt akár még rokon lelkekre is találunk. Nekem pl. nagyon jó olvasni Barnan és Editke gondolatait. Editkén érezni, hogy mindig szívből ír, nagyon szépek a gondolatai, Barnan pedig annyira tájékozott, széles látókörű! Sokszor egyet is értek azzal, amit írnak, ha véletlenül mégsem, az sem zavar, mert érzem, hogy mégis van bennünk valami közös. S ezt persze még néhány más hozzászólóról is el tudnám mondani. Jó, hogy van ez az oldal, köszönjük Neked, Gyula!

You have no rights to post comments