Kétmillió eurót ad a kormány a közel-keleti keresztényeknek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 23. csütörtök

Egymillió euróval támogatja a kormány a szír ortodox egyházat és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten. Ez 620 millió forint, ha magyar pénznemre váltjuk.

A támogatásról kedden állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyarországon tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka.
A miniszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, II. Efrém Ignác előadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: a keresztény hit lényegéhez tartozik a segítségnyújtás és a testvéri szeretet. Ezért is megdöbbentő a közel-keleti keresztényekkel szembeni világméretű közöny és hallgatás.
Balog Zoltán úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység 21. századi szégyene, hogy még soha nem álltak olyan közel a megsemmisüléshez  a közel-keleti keresztény közösségek, mint ma. Hozzátette: amikor a közel-keleti keresztényekről van szó, "rólunk van szó, ha ők nem lenének, mi sem lennénk", hiszen arról a földről ered a keresztény tanítás és kultúra. Amikor tehát ezeket a közösségeket támogatjuk, akkor nem adunk, hanem visszaadunk egy keveset abból, amit évszázadokon, sőt évezredeken keresztül tőlük kaptunk.
II. Efrém Ignác előadásában a politikusok felelősségéről szólva hangsúlyozta: szeretnének békében élni saját szülőföldjükön, ehhez pedig az kell, hogy a döntéshozók ne engedjék fegyverhez jutni a terroristákat, ugyanakkor támogassák Irak és Szíria hadseregét, hogy megvédhessék az embereket, függetlenül vallási és etnikai hovatartozásuktól.
Az egyházi vezető szólt arról, hogy mivel Irakban a muszlimok közül igen sokan csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez, a keresztények félnek, és szeretnének nemzetközi garanciát arra, hogy a hazájukban maradhatnak. Szerinte amennyiben Irak egységes marad, és lesz egy erős központja, akkor a keresztényeknek nem lesz szükségük külön bánásmódra, de ha nem, akkor létre kell hozni egy számukra elkülönített biztonságos zónát.
(index.hu)

You have no rights to post comments