A román ortodox egyház a keresztény család védelmében szólítja utcára híveit

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 13. hétfő

"Menetelés az életért 2017” elnevezéssel országos megmozdulást hirdetett a román ortodox egyház március 25-ére a „hagyományos keresztény család” értékeiért – közölte február 10-én a Mediafax hírügynökség. Alkotmánymódosítási kérlemet is beadtak, több, mint hárommillió aláírással...

Az egyházi zsinat a társadalmat megosztó feszültségekre hivatkozva tette közzé felhívását, párbeszédre, imára és felelős közéleti megnyilvánulásokra szólítva fel a szemben álló feleket, amelyeket a kormánynak a büntetőjog korrupcióellenes szigorát lazító, időközben hatálytalanított intézkedése szólított utcára.

„A román társadalom nagyon zaklatott ezekben a napokban, mivel az ország fontos intézményei közötti konfliktus a lakosságot is megosztja. Bár az egyház politikailag semleges, nem maradhat érzéketlen a társadalom legfontosabb elvárásai, a társadalmi igazságosság, a szegénység csökkentése, az életszínvonal emelése iránt” – olvasható a felhívásban.

A román ortodox egyház zsinata szerint folytatni kell a korrupcióellenes harcot, a felelősöket meg kell büntetni, de mindezt nem lehet pártpolitikai célok szolgálatába állítani, a börtönöket pedig nem szabad „kivégzőtáboroknak” nézni, mert nevelő szerepük van, és lehetővé kell tenni, hogy visszatérhessenek a társadalomba azok a bűnösök, akik megbánták tettüket.

A Segítsd az anyát és gyermeket, ők tőled függnek alcímet viselő felhívás arra buzdítja a külföldön élő és dolgozó szülőket, hogy ne hagyják hátra gyermekeiket, vegyék magukhoz őket, vagy térjenek vissza hozzájuk, hiszen a szülők hiánya mérhetetlen szenvedést jelent a fizikailag és érzelmileg magukra hagyott gyerekeknek. A román ortodox egyház a megbékélés reményében intézett felhívást a közösen vallott értékek nevében megosztott híveihez, akik az ország lakosságának mintegy 85 százalékát teszik ki.

A hagyományos keresztény család védelmében Romániában alkotmánymódosító kezdeményezést is indított a „Koalíció a családért” elnevezésű, a román ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet, amely – a többi keresztény egyház támogatásával – tavaly több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez. Ebben azt követelik, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ).

A sikeres polgári kezdeményezés nyomán a parlamentben megkezdődött az alkotmánymódosító eljárás, de a tervezetet még nem tűzték napirendre a törvényhozás egyik házában sem.

Forrás: MTI

Fotó: Doxologia.ro

Magyar Kurír

You have no rights to post comments