Plakátháború Ferenc pápa ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. február 06. hétfő

Az olasz terrorizmus ellenes nyomozó-igazgatóság (Digos) nyomozást indított vasárnap a Ferenc pápát támadó plakátok miatt, amelyeket több száz példányban Róma utcáin ragasztottak ki. Az ismeretlen plakátragasztók az egyházfő intézkedéseit bírálják.  Hasonló plakátok támadták korábban II. János Pált és XVI. Benedeket is. Az olasz sajtó és közvélemény szerint a plakátháború mögött a Ferenc pápa egyházi politikájával elégedetlen bíborosok állnak...

A Vatikánnal szomszédos római teret is teljesen befedő plakátokon Ferenc pápa látszik haragos arckifejezéssel. A kép alá római dialektusban és tegeződve írt szöveg azt kérdezi Ferenc pápától, hova lett az irgalmassága, miután "felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról".
A plakát névtelen, se szervezet neve, se logó nincsen rajta feltüntetve. Az egyébként engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét a római önkormányzat már letépte vagy lefedte.
A Digos a plakátokat kiragasztó személyeket keresi az utcai térkamerák felvételei alapján. Az olasz hatóságok azonban csak törvénytelen plakátragasztás miatt járhatnak el: hangsúlyozták, hogy ebben az esetben az államfővel szembeni becsületsértés vagy rágalmazás nem áll fenn.
Az olasz sajtó és közvélemény a Ferenc pápát bíráló plakátok mögött a konzervatív egyházi körök tagjait vélik látni. Agostino Vallini bíboros, a római egyházmegye helynöke elítélte a plakátokat hangsúlyozva, hogy Róma katolikus közössége nem osztja a plakátokon olvasható véleményeket azzal az egyházfővel szemben, aki mindig is a nép, különösen a rászorulók segítését szolgálta.
Az Il Giornale napilap kommentárja szerint a háttérben a Ferenc pápa egyházi politikájával elégedetlen bíborosok állnak, akik háttérbe szorítva érzik magukat. A plakát szövege utal is erre, valamint olyan aktuális eseményekre, mint a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének  közelmúltban történti lemondása. A rend élére Ferenc pápa vatikáni biztost nevezett ki, és ugyanez történt a korrupciós botrányba keveredett Szűz Máriának szentelt dél-olaszországi ferences rend esetében is. A plakát stílusa azt sugallja, hogy a "nép", a katolikus hívők elégedetlenek a pápával, miközben ellenkezőleg az egyház magas rangú köreiről van szó. "És ha ennyire hangosan és erőteljesen tiltakoznak, azt jelenti, hogy a végső ellenállás szól belőlük" - írta az Il Giornale.
Az újság emlékeztetett, hogy 2015-ben tizenhárom bíboros írt levelet Ferenc pápának az akkori püspöki szinódus módszereit kritizálva, tavaly pedig négy bíboros jelentetett meg a pápának szóló nyílt levelet Ferenc pápa apostoli buzdításának pontjait kérdőjelezve meg.  
Az Il Fatto Quotidiano napilap szerint a plakát "konkrét, erőszakos és előre eltervezett támadás", és a Vatikán, illetve Ferenc pápa támogatói tévednek, ha nem tulajdonítanak neki megfelelő súlyt. A SkyTg24 olasz hírtelevízió vatikáni tudósítója arra emlékeztetett, hogy hasonló plakátok támadták korábban II. János Pált és XVI. Benedeket is, valamint megjelentek a 2013-as pápaválasztás napjaiban is bíborosokat reklámozva. Rómában a középkor óta hagyománynak számít szobrokra ragasztott röplapokon vagy plakátokon hangot adni a politikusokkal vagy más vezetőkkel szembeni kritikáknak.  
Ferenc pápa nem kommentálta a plakátokat, de vasárnap déli beszédében kijelentette, hogy az egoizmus, irigység és a rosszindulat tönkreteszik a keresztények közösségét.

(vg.hu nyomán)

You have no rights to post comments