Menekülteket fogadott be a körmendi plébános

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. december 14. szerda

Körmenden a sátrakból kialakított menekülttábor lakói a téli veszélyhelyzet miatt segítséget kértek és kaptak december 13-án Németh Zoltán plébánostól, aki nyolc főt befogadott a plébánia közösségi házába.

A Körmenden kialakult helyzetről beszámolva Németh Zoltán, a Szent Erzsébet-plébánia plébánosa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a városban tartózkodó menekültek nehéz körülményeiről a Szombathelyi Egyházmegye kormányzójától, Császár Istvántól kapott tájékoztatást. Emellett egy afrikai menekült e-mailje is eljutott a plébánoshoz, melyben a hideg idő beálltával súlyosbodott helyzet miatt kértek segítséget.

Sári Gabriella szociális testvérrel – aki a Körmenden tartózkodó menekültek közül néhánnyal már találkozott korábban – felmérve a helyzetet döntöttek úgy, hogy nyolc menekültnek a plébánia közösségi termében biztosítanak átmeneti elhelyezést. A plébániára érkezők között van afrikai keresztény, baptista, kurd és szíriai muszlim. A plébános azt is elmondta, hogy egyikük az otthon maradt, a szíriai polgárháború sújtotta területen élő és szenvedő családjával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A fűtött közösségi helyiségben matracokat, takarókat biztosítottak a menekülteknek. „Többek számára a fatüzelésű kályha ismeretlen, nem tudják megfelelően használni, ezért is fagyoskodnak az éjszakai hidegben. Pszichésen, testileg és lelkileg is kifáradtak” – hangsúlyozta a plébános.

Németh Zoltán hozzátette, „az evangélium szelleme és Ferenc pápa útmutatása” szerint fontosnak érezte a segítségnyújtást. Tervei szerint néhány nap múlva karácsonyi vacsorával is megvendégelik a befogadott menekülteket. A város lakói közül néhányan szintén felajánlották segítségüket a nehéz helyzetben lévő emberek számára.

A plébános arról is beszámolt, hogy december 13-án, kedden Bíró László, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke a helyi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének meghívására előadást tartott Körmenden. Ismertették a kialakult helyzetet a püspökkel, és a KÉSZ-rendezvényen jelen volt négy keresztény menekült is, akiket Sári Gabriella szociális testvér mutatott be Bíró Lászlónak és a résztvevőknek.

A kialakult helyzetről és a segítségnyújtásról Németh Zoltán körmendi plébános az egyházi elöljárói mellett a helyi hatóságokat is tájékoztatta és kapcsolatban áll velük.

Fotó: Bedőcs Gyula

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#1 barnan 2016-12-15 07:14
Nem oldja meg a problémákat, nem is oldhatja meg a problémákat, nem is ez a feladata, de iránymutatást ad a helyes keresztényi viszonyulásról a rászorulók irányába, függetlenül attól kinek milyen a bőrszíne, vallása vagy ki milyen kultúrkörhöz tartozik éppen. Fontos valóban ezen megkülönbözető jegyektől függetlenül is meglátni azt, a közös jellemzőt, hogy emberek vagyunk, egy ugyanazon Isten teremtményei, meglátni és láttatni a rászorulóban, a megtört emberben a megtört Krisztust. Megelevenedik ilyenkor az evangélium, akkor is ha egy rászoruló kap csak segítséget, legyen az egy hajléktalan, de szemszögükből nézve adott esetben ez a világot képezheti, párhuzamosan pedig Jézus dicsőségét erősíti, bemutatva mások számára azon értékeket, amit Krisztus is képviselt és képvisel - ami ég és föld ahhoz képest, amikor mindenkitől elfordulunk, általánosítások mellett. Ha csak egy rászorulónak segítünk, mert arra van lehetőség, már annak is teljesen más az üzenete, teljesen más az értéke, építi a segítőt, építi azt aki a segítséget kapja, épít másokat a minta, építi az emberekben Isten országát.

You have no rights to post comments