Lengyelország királyává koronázták Jézus Krisztust

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. november 20. vasárnap

Krakkóban Andrzej Duda és a lengyel katolikus egyház vezetőinek jelenlétében szombaton Lengyelország királyává koronázták Krisztust. A Łagiewniki Bazilikában tartott szertartás a lengyel kereszténység 1050. évfordulóját ünneplő jubileumi év csúcspontja. A kezdeményezés alapja egy lengyel apáca magánkinyilatkoztatása volt...

A katolikus egyházban vasárnap (ez az advent előtti utolsó vasárnap) lesz mindenhol Krisztus király ünnepe, amikor az előző vasárnapoktól eltérően nem zöldben, hanem fehérben miséznek a papok. Lengyelországban ez azonban most sajátos nemzeti színezetet kap: Krisztust szombaton jelképesen az ország királyává koronázták.
Krisztus lengyel királlyá való koronázására már tíz éve is indult politikai kezdeményezés. Támogatói egy lengyel apáca, az 1944-ben meghalt Rozalia Celakówna látomására hivatkoznak: a nővér belső hangokat hallott, beszámolója szerint Krisztus azt mondta neki, hogy a lengyel üdvösség feltétele az ő királlyá koronázása.
Ezt a kétezres években kezdték szó szerint venni. 2006-ban beadtak egy hasonló kezdeményezést a Szejmbe, ezt azonban akkor még leszavazták. Bár támogatói azzal is érveltek, hogy Krisztus megkoronázása illeszkedik a nemzeti hagyományba, hiszen a częstochowai Fekete Madonnát 350 éve nevezik a lengyelek királynőjének, ettől eleinte az egyházi vezetés is elzárkózott.
Akkor még a vallás túlzott átpolitizálásának veszélyéről beszéltek, mostanra azonban változtak az álláspontok és az erőviszonyok. A Jog és Igazságosság újbóli kormányra jutásával Krisztus megkoronázása elől elhárultak az akadályok. Míg a lengyel püspöki kar 2008-ban még szükségtelennek nevezte a koronázást, most már úgy foglaltak állást, hogy annak nincs teológiai akadálya. A változást a kritikusabb egyháziak a hatalommal való konfliktuskerülésként értelmezik.

(index.hu)

You have no rights to post comments