Saját rádión toboroz az Iszlám Állam

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 22. kedd

Rádióállomást hozott létre az Iszlám Állam Kelet-Afganisztánban, hogy növelje a befolyását, és több terroristát toborozzon. Irakban viszont nem áll jól: elveszítette az olajinfrastruktúrájának 90 százalékát.

Rádióállomást hozott létre az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezet Kelet-Afganisztánban, hogy ott újoncokat toborozva erősítse befolyását és a helyi szélsőséges tálib mozgalom helyébe lépjen - jelentette hétfőn a Reuters brit hírügynökség alapján az MTI.
Helyi tisztviselők fokozódó aggodalmuknak adtak hangot, mivel a rádióműsor radikalizálódásra ösztönzi a fiatalokat. "A legtöbb ember munkanélküli, és ez az adás sokakat fog arra bátorítani, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez" - mondta Ahmad Ali Hazrat, Nangarhar tartomány tanácsának vezetője.
Az IÁ jelenleg hét kilométerre van a tartományi székhelytől, Dzsalálábádtól, és ha a kormány nem cselekszik hamarosan, a terroristák kiterjesztik a vételkörzetet, és még Kabulban is toboroznak majd - tette hozzá.
A napi kilencven perces, A kalifátus hangja című pastu nyelvű műsorban többnyire az Iszlám Állammal kapcsolatos dalok, interjúk és üzenetek hallhatók. A rádió egyelőre Nangarhar tartományban fogható. Ez a régió az IÁ afganisztáni fellegvárának számít.
Nangarhari tisztviselők elismerték: mindeddig képtelenek voltak leállítani a rádiót, mivel az adóállomás helye időről időre változik. "Egyik helyről a másikra költöznek" - erősítette meg a tartományi kormányzó szóvivője.

Máshol kopp
Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elveszítette az ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki olajkitermelés infrastruktúrájának 90 százalékát, ahogy az általa ellenőrzött területek 40 százalékát is - mondta Steve Warren, a szélsőségesek ellen küzdő, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője hétfőn az asz-Szumaríja iraki televíziónak.
"Az IÁ ellenőrzése alatt álló olajkitermelés infrastruktúrájának mintegy 90 százaléka meg lett semmisítve Irakban és Szíriában. A szélsőségesek elveszítették korábban elfoglalt területeik 40 százalékát. Mindez az iraki szárazföldi erőket támogató intenzív légi csapásoknak köszönhető" - ismertette Warren.
(index.hu)

You have no rights to post comments