Óriási magyar siker a New York-i Carnegie Hallban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 21. hétfő

Óriási sikerrel lépett fel december 17-én a New York-i Carnegie Hall zsúfolásig telt nagytermében Várdai István. A művész az orosz Anton Rubinstein ritkán hallható második gordonkaversenyét játszotta az American Symphony Orchestra kíséretével.

Várdai két évvel ezelőtti New York-i debütálásáról (akkor Bach szólószvitjeit adta elő) hosszú, rendkívül elismerő cikkben számolt be a New York Times. A rangos napilap ezúttal is fontosnak tartotta, hogy tudósítson Várdai koncertjéről.
Az újság vezető zenekritikusa, Anthony Tommasini szerint "Rubinstein 1874-ben komponált, 30 perces második csellóversenyét óriási ovációval fogadta a közönség, elsősorban a mű elegáns és avatott szólistájának, Várdai Istvánnak köszönhetően".

Nagyon jó edzés Magyarországra születni
Hónapokkal ezelőtt készítettünk Várdai Istvánnal interjút. Arra a kérdésre, hogy magyarként nehezebb-e érvényesülni a világban, azt válaszolta: "Nagyon jó edzés Magyarországra születni. Ha az ember itt valamit kihoz magából, ezekkel a mély kulturális gyökerekkel, és azt a világ felé valamilyen szinten tudja kommunikálni, az már szinte kész siker. Az én tapasztalataim szerint mindenhol jól cseng a magyar jelző. Még mindig azt gondolják rólunk, mint Liszt vagy Bartók korában, hogy muzikálisak és vendégszeretők vagyunk".
A fiatal magyar csellistának nem kell sokat várnia az újabb fellépésre a világhírű koncertteremben: 2016 novemberében a zongorista Fejérvári Zoltánnal Mendelssohn, Sztravinszkij, Kodály, Ligeti és Brahms darabjait fogja játszani.
(origo.hu)

You have no rights to post comments