Vásárlást ösztönző áruházi trükkök

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 20. vasárnap

Legtöbbször talán bele sem gondolunk a vásárlásnál, milyen apró trükkökkel ösztönöznek miket fogyasztásra a boltok, hipermarketek.
Jó, ha tudjuk, amikor nem konkrét és a végletekig eltökélt szándékkal térünk be egy üzletbe, nagy esély van rá, hogy a vásárlói döntéseit befolyásolni igyekvő szakemberek hatáasa alá kerülünk...

Az erre szakosodott kutatócégek apró kamerákat dugnak a szupermarketek hűtőkamrájába, hogy rögzítsék a vásárlók szemmozgását. A drágább termékeket így előnyösebb helyzetbe tudják hozni: oda teszik őket, ahová a leggyakrabban vándorol a pillantásunk.
A törzsvásárlói kártyákat azzal a hátsó szándékkal hozták létre, hogy tételesen nyomon tudják követni személyes árulistánkat, ez alapján következtetéseket vonjanak le velünk kapcsolatban, és személyesen ránk szabott marketingajánlatokkal bombázhassanak.
Nyugodt reluxáit állapotban hajlamosabbak vagyunk az impulzusvásárlásra, ezt a jó közérzetet hivatott biztosítani az üzletben a zene, a megfelelő színek, illatok és világítás.
A gyorséttermek előszeretettel használnak piros, narancs és rózsaszín fényeket, mert ezek izgatóak, gyors evésre késztetnek, így hamarabb ürülnek az asztalok.
Világításhoz általában tiszta, világos, lágy fényt használnak, A túl erős fény húsok és halak esetében nem előnyös. A hűtőket különleges módon világítják meg, hogy az áruk frissebbnek tűnjenek.
A szupermarketek gyakori trükkje, hogy egy kannából a légkondicionálóba csepegtetik a sülő kenyér illatának aeroszolos verzióját, hogy a vásárlót szó szerint az orránál fogva vezessék végig az üzleten.
A pékséget mindig hátul helyezik el, hogy csak úgy juthassunk el oda, hogy előtte végigjártuk a bolt teljes kínálatát.
Kutatások bizonyítják, hogy a polcokon a szemmagasságban levő tőlünk jobb kézre eső termékekből fogy a legtöbb, ezért ide teszik a legújabb, legkapósabb, legdrágább dolgokat.
Sokszor a bejárathoz kerül a zöldség és gyümölcs, hogy az az illúziónk legyen, piacra érkeztünk.
Az italok a kasszánál vannak, mert ha a bejáratnál telepakolnánk velük (a nagy üdítős palackokkal) a kocsit, nem maradna hely másnak.
A termékcsaládokat szétszórtan árulják, nehogy a bevásárló listánkon (evő minden tételt meg tudjuk venni anélkül, hogy futnánk egy teljes kört az Üzletben. Az egymáshoz köthető termékeket viszont egymás mellé rakják, mert egyik ösztönzi a másik megvásárlását: ha ropit veszünk, kedvünk támadhat kekszre is.
Az egymáshoz hasonló, egymást kiegészítő áruk függőlegesen helyezkednek el egymás alatt, mert a polc előtt állva szemünk ebben az irányban pásztáz szemmagasságból előbb lefelé, majd felfelé.
A polcrendezés másik szabálya, hogy mindig tele kell lenniük áruval, mert a tömeg kínálja magát. Senki nem akarja az utolsó tejet vagy az egyetlen megmaradt paprikát megvenni.
A gyerekeknek szánt termékek az alsó polcra kerülnek, hogy a kicsik elérhessék őket. A pénztáraknál főleg édességeket helyeznek el, hogy a sorban állás közben patáliát csaphassanak értük a kicsik.
A forgalmat úgy terelik, hogy az általuk meghatározott irányban haladjon, és zenével lassítanak le minket egy könnyed, nyugodt tempóra. Többet költünk, ha lassabb zene szól.
A légkondicionáló mindig kicsit erősebbre van állítva, mert a kellemes hűvös ébren tart - régi Las Vegas-i trükk.
(penzcentrum.hu)

You have no rights to post comments