Ferenc pápa elismerte a Teréz anya szentté avatásához szükséges csodát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. december 18. péntek

December 17-én, születésnapja délutánján Ferenc pápa elismerte a Teréz anya közbenjárására történt csodát és ezzel megnyitotta az utat a szentté avatáshoz – adta hírül az Avvenire, az olasz püspöki konferencia félhivatalos hírportálja.


A pontos dátumot még nem közölték: feltehetően az irgalmasság szentévében, szeptember 4-én kerül majd sor a szertartásra.

A csodás gyógyulás 2008. december 9-én történt. Egy ma negyvenkét ember állapota végletesen leromlott, a diagnózis ez volt: többszörös agytályog elzáródás következtében kialakult hidrokefalusszal. Végeztek már rajta veseátültetést, immunrendszert gyengítő szereket kapott. Kritikus állapotba került, nem sok esélye volt annak, hogy a hatástalan kezelés után, műtét nélkül életben maradjon.


Tavaly december 10-én mondta ki egyhangúan az orvosi bizottság, hogy a gyógyulás tudományosan nem megmagyarázható. A teológusokból álló bizottság szavazata is egyhangú volt: ők arról nyilatkoztak, hogy egyértelmű ok-okozati kapcsolat van Teréz anya segítségül hívása és a hirtelen gyógyulás között. Idén december 15-én nyilvánított véleményt a Szentek Ügyeinek Kongregációja püspöki és bíborosi bizottsága, ők is egyhangúan pozitív véleményt fogalmaztak meg.

A beteg akkor harmincöt éves volt, mérnök, nemrég nősült. 2008 első hónapjaiban kezdődött a kálváriája: az év végére nyolc agytályogot diagnosztizáltak nála. A kórházi kezelés hatástalan volt, az eredményei az agyvíz termelődése miatt egyre rosszabbak lettek. Műtét nélkül minden valószínűség szerint meghalt volna. December 9-én vitték a műtőbe, ekkor már kómában volt. Technikai okok miatt azonban a műtétet nem kezdték el. Amikor a sebészorvos fél óra múltán visszatért a műtőbe, meglepődve tapasztalta, hogy a páciens ébren van, ül, tünetmentes, teljesen a tudatánál van és azt kérdezi tőle: „Mit keresek én itt?” Az orvos így vallott az esetről: „Soha nem láttam ehhez hasonlót, tizenhét éves praxisom során a hasonló esetek mind meghaltak. Nem tudok tudományos, orvosi magyarázatot adni rá.” A vizsgálatok megerősítették, hogy a betegség rövid idő alatt elmúlt, minden következmény nélkül, a gyógyult beteg visszaállt a munkába és folytatta korábbi életét.


A tanúvallomások bizonyítják, hogy számos imádságban fordultak a beteg gyógyulásáért Teréz anyához, különösen azon a december 9-én. Felesége –amikor látta, milyen súlyos az állapota – azt kérte ismerőseitől, imádkozzanak az általa annyira tisztelt boldoghoz: „Mondjátok meg Teréz anyának, hogy gyógyítsa meg!” A műtőben való várakozás félórányi idejében éppen egy pappal és családtagokkal fohászkodtak Teréz anya közbenjárásáért a kórházi kápolnában.

Forrás és kép: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments