Az ISIS rabságából szabadult Murad atya a fogságról, a vértanúságról, az ima erejéről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 14. szerda

A szír katolikus pap, Jacques Murad október 10-i szabadulását követően interjút adott a Tv2000 olasz katolikus televíziós csatornának. Öt hónapon át volt az Iszlám Állam foglya Szíriában.

Murad atya beszélt az öt hónapon át tartó fogságáról, amelyet az Iszlám Állam börtönében töltött. Úgy érzi, Isten csodát tett vele: „Miközben fogságban voltam, vártam, mikor halok meg, de nagy belső békével vártam. Nem bántam, hogy az Úr nevéért kell meghalnom, nem én lettem volna sem az első, sem az utolsó, hanem egy lettem volna a Krisztusért meghalt vértanúk ezreinek.”

Elmondta, hogy szinte mindennap bement valaki a cellájába és megkérdezte: „Ki vagy?” Erre mindig azt válaszolta: „Nazarénus vagyok, vagyis keresztény.” „Akkor hitetlen vagy. Mivel hitetlen vagy és nem térsz meg, elvágjuk a nyakad egy késsel” – kiáltozták. Ő azonban nem írta alá, hogy megtagadja a hitét.


Az el-Karjateinben található Mar-Elian kolostor elöljáróját május 21-én hurcolták el fegyveres terroristák egy másik fiatalemberrel együtt. Elmondta, hogy elrablói az Iszlám Állam el-Karjateinben működő csoportjának tagjai voltak. Négy napon át a hegyekben maradtak, bezárva a kolostor kocsijába, amelyben elhurcolták őket. Aztán Rakkába vitték őket, ott három hónapot töltöttek egy börtönben a város közelében. Augusztus 11-én végül Palmürába vitték a rabokat, ahol akkor már kétszázötven, el-Karjateinből elhurcolt keresztény raboskodott.

Murad atya a szabadulásáról elmondta, hogy egy muzulmán barátja segítségével motorral szökött meg, álruhában. Jelenleg egy ortodox pap barátjával, valamint beduin és muzulmán barátaival együtt azon munkálkodnak, hogy kiszabadítsák azt a kétszáz, el-Karjateinből származó keresztényt, akik még mindig a börtönben vannak. Október 12-én, hétfőn negyven rabnak sikerült megszöknie.


„Szeretném megköszönni mindenkinek, aki imádkozott a szabadulásomért. Csoda, hogy egy pap kiszabadult az ISIS kezei közül” – zárta a beszélgetést Jacques Murad.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments