Ferenc pápa: Cinkos hallgatás övezi a keresztények üldözését

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 08. kedd

Ferenc pápa szeptember 7-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában mondott homíliájában kiemelte: ma tovább folyik a keresztények üldözése, miközben sok nagyhatalom cinkos módon hallgat – tudósít a Vatikáni Rádió.

A szentmisét az új kilíkiai örmény katolikus pátriárkával, XX. Gergely Péterrel közösen mutatta be a pápa, akit július 25-én választott pátriárkává az örmény katolikus egyház püspöki szinódusa. A szertartáson az egyházi közösség szentségi kifejeződésének jeléül közösen vették magukhoz az Oltáriszentséget. A szentmisén részt vett Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációja prefektusa, valamint az örmény katolikus egyház szinódusának valamennyi püspök tagja is.

A mai evangéliumi szakaszból kiindulva (Lk 6,6–11), melyben a farizeusok fölbőszülnek azon, hogy Jézus szombaton csodát tett, és ezért elveszejtésén tanakodnak, Ferenc pápa a keresztényüldözésről elmélkedett. E jelenség talán ma még erősebb, mint a kezdeti időkben: üldözik, megölik, elűzik, kisemmizik őket csupán azért, mert keresztények.

Kedves testvéreim! Nincsen kereszténység üldöztetés nélkül! Emlékezzetek a nyolcadik boldogságra – „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa” (Mt 5,10) –, amikor elvisznek titeket a zsinagógákba, üldöznek és szidalmaznak: ez a keresztény sorsa. És ma, mindazzal, ami a világban történik, amit oly sok hatalom cinkos hallgatása övez, melyek megállíthatták volna ezt a jelenséget, ez előtt a keresztény sors előtt állunk. Ugyanazt az utat járjuk, mint Jézus – hangsúlyozta a Szentatya.

Az egyik legtöbbet üldözött nép az örmény, amelyik elsőként vette föl a kereszténységet – emlékeztetett Ferenc pápa. – Csupán azért üldözték őket, mert keresztények. Ma elborzaszt minket a hírekben, amikor látjuk, hogy egyes terrorista csoportok elvágják az emberek torkát pusztán azért, mert keresztények. Gondoljunk az egyiptomi vértanúkra, akiket legutóbb a líbiai partokon fejeztek le, Jézus nevével az ajkukon. Az örmény népet üldözték, elzavarták hazájából segítség nélkül a pusztába. Ez a történet Jézussal kezdődött: amit Jézussal tettek, azt tették a történelemben testével, az egyházzal.

A pápa az örmény katolikus pátriárkával bemutatott első közös szentmisén testvéri öleléssel fordult minden örmény hívőhöz, megemlékezve szenvedéseikről és szentjeikről, akik az éhség, a hideg, a kínzás, a pusztaság áldozataiként vesztették életüket.

Az Úr adja meg nekünk, hogy teljesen megérthessük Istennek Jézusban való misztériumát, aki hordozza a keresztet: az üldöztetés, a gyűlölet, az üldözők haragjának keresztjét, mely a gonoszság atyjától ered. Urunk, add, hogy az egyház testében szeretetet érezzünk vértanúink iránt, és megérezzük saját vértanúi küldetésünket is. Mi nem tudjuk, mi fog itt történni. Nem tudjuk! De az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, hogy ha egy napon itt is üldöznének minket, olyan bátor tanúságtétellel válaszoljunk, mint ezek a keresztény vértanúk, különösen az örmény nép keresztényei – fohászkodott a hétfő reggeli szentmisén Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments