Mérges gázt vetett be az Iszlám Állam

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 06. vasárnap

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az utóbbi hetekben több alkalommal is mérges gázt vetett be Szíriában és Irakban. A támadások célpontjai a kurd biztonsági erők tagjai és szíriai civilek voltak - jelentette a Die Welt című német napilap hírszerzési információkra hivatkozva.

A lap értesülése szerint augusztus 11-én az észak-iraki Erbíltől délnyugatra található Orn Szultán Abdullah nevű településen a dzsihadisták aknagránátokkal támadták a kurd pesmergák állásait. Az eset után nagyjából tucatnyi kurd harcos a bőrén maró érzésre és hólyagosodásra panaszkodott, ami klór- vagy mustárgáz bevetésére utal.    
A pesmerga egységek kiképzését Erbílben vezető német haderőnek (Bundeswehr) nincsenek saját információi a támadásról a Die Welt szerint. A Bundeswehr helyzetjelentéseiben ugyanakkor már régóta figyelmeztet annak veszélyére, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvereket vet be.   
A Die Welt megjegyezte, hogy a nyugati titkosszolgálatok már hónapok óta azzal számolnak, hogy az Iszlám Állam fegyveresei vegyi harci anyagokkal rendelkeznek. Azoknak legalább egy része vélhetően a szíriai kormány megmaradt készleteiből származik - írta a német újság.
(origo.hu)

You have no rights to post comments