A mesének vége! - anti Disneyland épült

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. augusztus 27. csütörtök

Banksy és számos művész vidámparkjában szüntelen kacagás helyett az apokalipszis döbbenete uralkodik, a park tavacskájában daloló hercegnők helyett migránsokkal teli csónakok, közúti balesetben kimúlt Hamupipőke, és további látványosságok járulnak hozzá a tökéletes családi kikapcsolódáshoz. - ForróDRÓT

Nem valószínű, hogy államalapításunk ünnepére időzítették az alkotók, de tény, hogy tegnap, augusztus 20-án adtak hírt először a brit lapok a Banksy nevével fémjelzett anti-Disneyland megnyitásáról.

Haupipőke halott és a tökhintónak is annyi - fotó: Krishnan Guru-Murty

A tengerparti fürdőhely, Weston-super-Mare szolgál helyszínül, itt zajlott a titkos építkezés az elmúlt hónapban. Dismaland több, mint a fogyasztói társadalmat, a giccskultúrát kritizáló kortárs alkotások gyűjteménye, ugyanolyan tematikusan mutatja be őket, mint az eredeti szórakoztató parkok: még egy Disney-kastélyt is felhúztak, persze valamivel rémisztőbbet és valóságosabbat, mint amilyennel meseországban találkozhatunk.

Dismaland - fotó: Krishnan Guru-Murthy

DISMALAND - foró: Krishnan Guru-Murthy

Banksy-re, a legendássá vált street-art művészre jellemző módon a park építése teljes titokban zajlott, a területet körbevevő palánkokon elhelyezett tájékoztató feliratok az utolsó percig hirdették, hogy odabent a Gray Fox című film forgatása zajlik. Ehelyett:

Dismaland hátborzongató alkotásait ötven kortárs művész hozta létre, köztük Damien Hirst, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bast, és Espo - Banksy maga 10 művet helyezett el a park különböző felületein.

Dismaland - Christopher Jobson, Colossal

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

Az üzenet egészen egyértelmű, ha valakinek mégsem volna az, egy táblán is olvashatja: Ez nem művészet, hanem egy közelgő katasztrófa lehetősége.

Csodálatos körhinta, kismeglepetéssel - fotó: Christopher Jobson, Colossal

A park hivatalos átadására vasárnap kerül sor, nyitva tartását egy évre tervezik, a látogatókat jövő szeptember végéig várja Dismaland.

Dismaland - Bansky

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

Ahogy egy valamire való tematikus parkoz illik, Dismaland is rendelkezik térképpel, ugyan a leírásban találkozhatunk a figyelmeztetéssel, hogy nem ajánlják kicsi gyerekeknek, az információt nem hangsúlyozzák túl, ami a koncepció része lehet - ha valaki mégis vidámparknak nézi és rászánja a család szabadidejét, legközelebb talán körültekintőbben tájékozódik, ezzel a művészet máris elért egy nemes célt: Figyelj oda!

DISMALAND - fotó: Christopher Jobson, Colossal

A Dismaland-brosúrában a tiltott holmik között azért felsorolják a dorogkat, szúróeszközöket és a Disney-ügyvédeket.

(Szeifert Natália, drot.eu)

You have no rights to post comments