Középkori templomok újultak meg a Kárpát-medencében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 24. péntek

A középkori templomok felújítási programjának harmadik ütemében 18 templom műemléki helyreállítása fejeződött be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Partiumban – közölték a projektzáró konferencián július 21-én, kedden, a debreceni református nagytemplomban. Az MTI tájékoztat.

Szent László megkoronázása
(
baktalórántházi római katolikus templom, 15. század eleje)

A csaknem 1,5 millió eurós (több mint 450 millió forintos) fejlesztés az Európai Unió 90 százalékos támogatásával valósult meg a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke emlékeztetett arra: a középkori templomok útja mint tematikus útvonal 2009-ben indult el azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel ismertesse meg az érdeklődőket.

Baktalórántháza, római katolikus templom, 1340 körül

A teljes programban szereplő 65 templom és a közülük nemrég megújult 18 templom olyan összképet alkot a református örökségről és a térségek történetéről, amely igazi kincs – tette hozzá.

A püspök szerint az az örökség, amelyet ezek a templomok őriznek, a külföldieket is vonzza. Azt szeretnék, hogy a templomok útját járva az érdeklődők megismerkedhessenek a reformáció történetével, felfedezve azt, hogy Európa határán milyen kincsek vannak.

Minderre ráirányíthatja a figyelmet két jelentős évforduló 2017-ben, amikor a reformáció 500. évfordulója mellett a Tiszántúli Református Egyházkerület létrejöttének 450. évfordulóját is ünnepeljük – emlékeztetett Fekete Károly.

A csarodai református templom szentélye, 13-14. század

A konferencián elmondták: a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács partnerségében indult el a „Középkori templomok útja” program. A fejlesztés célja az volt, hogy a kiemelkedő örökségturisztikai és művészettörténeti értéket jelentő középkori templomokat összekötve egy közös tematikus úttá fejlesztve jöjjön létre egy közös turisztikai útvonal a magyar–román határtérségben.

A több év alatt felépített programban művészettörténeti kutatómunka is zajlott: neves szakemberek tárták fel a Felső-Tisza-vidék építészeti, kulturális és vallási örökségét. A kutatások eredményét összefoglaló sorozat most megjelent harmadik, utolsó kötetét, a Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken című munkát kedden mutatták be a program eddigi eredményeiről és a várható folytatásról rendezett konferencián.

A „Középkori templomok útja” egyik részlete

Deák Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezető menedzsere a programban elért eredmények mellett elmondta azt is, hogy a jövőben a történelmi Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a Felvidék, Kalotaszeg, a Mezőség és a Szilágyság területére is szeretnék kiterjeszteni a templomok útja programot.

A debreceni református nagytemplomban kedden megnyitották a Középkori templomok útja című időszaki kiállítást is, amelyet három hétig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Középkori templomok útjáról itt tudhat meg többet.

Fotó: Középkori templomok útja honlapja

Magyar Kurír

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés