A Nagy Testvér beindul: DNS-vizsgálatra köteleznék a lakosságot Kuvaitban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 22. szerda

A június 26-ai, 26 halálos áldozattal járó fővárosi terrortámadás után a kuvaiti parlament az ország egész lakosságára kiterjedő DNS-vizsgálatról szóló törvényt szavazott meg. A Human Rights Watch jogvédő szervezet tiltakozik a törvény ellen, a magánélethez való jog megsértésének tartják.

A világon elsőként tették kötelezővé a DNS-vizsgálatot Kuvaitban, miután a parlament erről szóló törvényt szavazott meg még július elején, a nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW) ezért kedden bíráló nyilatkozatott adott közre, mondván a törvény sérti a magánélethez való jogot. Ugyanakkor Sarah Leah Whitson a HRW közel-keleti igazgatónője hangsúlyozza, hogy számos intézkedés hasznos lehet a terrorcselekmények megelőzésében, de ezeknek a hasznossága nem igazolja az emberi jogok megsértését.
A kuvaiti törvényhozás által meghozott törvény szerint 1,3 millió kuvaiti és 2,9 millió külföldi lakos DNS-adatait kell begyűjtenie a belügyminisztériumnak. Aki nem működik együtt a hatóságokkal, akár egy év börtönre és közel 9,5 millió forintos bírságra büntethetik. Az eredményt meghamisítókra pedig hét év börtön vár, írja az MTI.
A HRW közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy korábban már Európában az Emberi Jogok Európai Bírósága és Amerikában is több törvényszék elkaszált olyan terveket, amelyek DNS-adatokból álló adatbázis létrehozását szolgálták volna. Továbbá kérte a kuvaiti kormányt, hogy vizsgálják felül a tervezetet és az ne vonatkozzon a teljes lakosságra.
(index.hu)

You have no rights to post comments