Janicsár-képzés az Iszlám Államban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 21. kedd

Az Iszlám Állam kiképzőtáborában átéltekről számolt be egy jazidi fiú, akinek sikerült megszöknie. Elmesélte, hogyan kényszerítették arra, hogy megverekedjen a saját öccsével, és miképpen készítették fel őket a kivégzésekre. Az Iszlám Állam harcosai tavaly rohanták le az észak-iraki településeket, ahol a jazidik éltek. Az idősebb férfiakat lemészárolták, a nőket és a lányokat pedig szexrabszolgaságba kényszerítették. A fiúknak más sorsot szántak: kiképzőtáborokba vitték őket, hogy átmossák az agyukat, és iszlamista harcosokat neveljenek belőlük.

A fiúknak, akik között voltak nyolcévesek is, először át kellett térniük az iszlámra. „Babákat hoztak, megmutatták, hogyan tartsuk a kardot, és vágjuk le vele a fejüket” – számolt be a most 14 éves fiú, akit Jahjának neveztek az iszlamisták. Jahja az öccsével együtt öt hónapot töltött a rakkai táborban, ahonnan sikerült megszökniük.
"Elsőre nem sikerült levágnom a baba fejét, és másodszorra meg harmadszorra sem. De megtanítottak a helyes kardfogásra, a jó technikára. Azt mondták, képzeljem azt, hogy ez egy hitetlen feje” – mesélte a gyerek az AP amerikai hírügynökség tudósítójának Észak-Irakban.
Videókat is vetítettek a fiúknak a lefejezésekről, amelyekhez hasonlókat egyszer majd nekik kell végrehajtaniuk. Lehetséges, hogy ebben a táborban képezték ki azt a fiút is, aki a múlt héten nyilvánosságra hozott felvételen egy megkötözött katonát végzett ki vadászkéssel.
Az Iszlám Állam a harcosok egész új generációját képezi ki. Az Észak-Irakba menekültek arról számoltak be, hogy az iszlamisták játékokkal, ajándékokkal, fenyegetésekkel és agymosással toboroznak gyerekeket és tinédzsereket, akiknek egy részét öngyilkos merénylőként vetik be.
Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő iskolákban és a mecsetekben szélsőséges eszmékkel fertőzik meg a fiatalokat, akik gyakran a saját szüleik ellen fordulnak. A gyerekharcosokat oroszlánkölyköknek becézik.
A kiképzések naponta 8-10 órán keresztül tartanak; fegyverforgatás mellett a Koránt is tanulmányozzák. Megtanítják őket arra, hogy lőjenek le valakit közvetlen közelről, és verekedniük is kell; Jahja egyszer akkorát ütött az öccse arcába, hogy kiütötte egy fogát. „A kiképző azt mondta, hogy ha nem teszem meg, akkor agyonlő. Azt mondták, hogy ettől keményebbel leszünk. Állandóan vertek minket” – mesélte a gyerek.
Az Iszlám Állam állítása szerint több száz ilyen kiképzőtábor működik. Nyilvánosságra hoztak több videót is, többek között arról, ahogy a gyerekek a gépfegyver használatát tanulják. Az egyik gyerek olyan kicsi, hogy a gépfegyver valósággal hátralöki a testét, amikor kilő belőle egy sorozatot.
A gyerekeket brutális állóképességi próbának is kiteszik: mozdulatlanul kell állniuk, miközben a kiképzőjük egy rúddal veri a fejüket.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tudomása szerint idén legalább 1100, 16 évesnél fiatalabb fiú csatlakozott az Iszlám Államhoz. Legalább 52 elesett, közülük nyolcan öngyilkos merényletet követtek el.
(origo.hu)

You have no rights to post comments