Vegyi fegyverrel is gyilkol az Iszlám Állam

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 19. vasárnap

Az elmúlt hetekben háromszor is használt vegyi tölteteket az Iszlám Állam a kurdok ellen - írja a New York Times. Az egyik, fel nem robbant darabra kurd hatóságok találtak rá, és fegyverszakértők segítségével megvizsgálták. A töltet külső borítása megrepedt, ezért a tartalmának nagyja már kifolyt, de így is meg tudták állapítani, hogy eredetileg veszélyes vegyi anyagokat, nagyrészt kórt tartalmazott. A fegyverszakértői csoport még vizsgálja a pontos összetételt.

A töltet külső váza öntött vasból készült, a benne található mérgező anyag-koktélt pedig eredetileg mezőgazdasági vagy ipari célokra használatos vegyszerekből állíthatták elő. Az, hogy az ISIS most már kezdetleges vegyi fegyverek gyártására is képes, a terroristacsoport képességeinek gyors fejlődését jelzi.
A vegyi fegyverek jellegükből adódóan általában kevésbé halálosak, mint a hagyományos fegyverek, viszont nem tudják őket célzottan alkalmazni, és védekezni is csak speciális felszereléssel lehet ellenük. Ezért a világ nagy részén be vannak tiltva.
Úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam taktikájának mostantól a vegyi fegyverek is részei, ezért az ellenük küzdő kurdoknak speciális kiképzésre és felszerelésre lesz szükségük, hogy védekezni tudjanak az ilyen támadások ellen - mondták el a helyi szakértők.
(index.hu)

You have no rights to post comments