A bűn következménye: új nemi betegség jelent meg Európában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 10. péntek

Korábban csak trópusi fertőzésként ismert nemi betegség terjed Európában, és már megjelent Magyarországon is a meleg férfiak körében - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos. Az LGV elnevezésű betegséget Hollandiában fedezték fel most, sok év után.

Ez egy régi-új betegség - régi betegség, amellyel Európában nem találkoztunk eddig. Terjedésében az óvszer nélküli, sok partnerrel rendelkező személyeknél fordul elő. A kórokozó, ami a húgyutakban és a végbél nyálkahártyáján is megtalálható, egy ideig tünetmentes állapotban van, így másnak is továbbadhatja - ismertette Várkonyi Viktória. Hozzátette: ennek van egy változata, ami ha bekerül a szervezetbe, akkor egy rövid lappangási idő után tulajdonképpen nüansznyi tüneteket idéz elő, és gyorsan elmúlik. Ekkor jön egy tünetmentes időszak, és ezt követően kialakul a lágyéki nyirokcsomónak a fájdalmas duzzanata - ami szembetűnő és észrevehető -, illetve nyálkahártya gyulladást, fájdalmas székelést, gennyes húgycsőfolyást idézhet elő.
A bőr- és nemigyógyász szakorvos elmondta: az LGV Magyarországon leginkább csak a nemigyógyászok tudatában van jelen, a kérdés az, hogy ha a beteg felkeresi a proktológust, ő gondol-e erre a betegségre.
Várkonyi Viktória közölte: a tünetegyüttes kiválóan gyógyítható, ám ha nem derül ki a betegség oka, akkor ennek nagyon komoly késői következményei lehetnek. Komoly nyirokkeringési zavart, hegesedést és egyebeket idézhet elő, ami az egész nemi tájék klinikai megjelenését-működését nagymértékben befolyásolja. De remélhetőleg ez Magyarországon nem fog megjelenni, mert időben kezelik a betegséget - mondta a bőr- és nemigyógyász szakorvos.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments