Drámaian nőtt az extrém esőzések száma 1980 óta

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 09. csütörtök

Drámaian nőtt az extrém esőzések száma a világon 1980 óta - írták német kutatók a Climate Change című szaklap friss számában.

A Potsdami Klímakutatási Intézet (PIK) tudósai szerint az emelkedés nagyrészt a klímaváltozás számlájára írható. "Az elmúlt 30 év tíz extrém esőzéséből egyet okozott a régóta zajló felmelegedés, a vizsgált évek közül a legutolsóban, 2010-ben már minden negyediket" - hangsúlyozta Dim Coumou, a tanulmány társszerzője.
A kutatók a világ ezer mérőállomásának 1901 és 2010 között mért adatait elemezték statisztikai módszerekkel, figyelembe véve a - többek között az El Nino és a La Nina okozta - természetes ingadozásokat.
Eredményeik szerint 1980-ig a szélsőséges esőzések gyakoriságát természetes tényezők magyarázták, ezután azonban váratlanul megemelkedett az előfordulásuk.
Az egyes kontinenseket eltérően érintette a változás: a nedvesebb területeken erősebb volt az emelkedés: Délkelet-Ázsiában 56 százalékos, Európában 31 százalékos növekedést mértek. A klímaváltozással való összefüggést a kutatók arra a fizikai tényre alapozták, hogy a melegebb levegő több vizet vesz fel, ebből több csapadék képződik.
Celsius-fokonként ez a kapacitás mintegy hét százalékkal nő. Az extrém esőzések növekvő száma nagyjából megegyezik a hőmérséklet globális emelkedésével - írták a kutatók.
(origo.hu)

You have no rights to post comments