Nagy vitát kavar a bukaresti óriásmecset terve

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 07. kedd

Éles vita robbant ki Romániában hétfőn a Bukarestbe tervezett óriásmecsetről, miután Traian Basescu volt államfő egy vidéki pártrendezvényen biztonsági kockázatnak nevezte Európa egyik legnagyobb muzulmán központja felépítésének tervét.

Basescu azt állította: a törökországi gyógykezelésen lévő Victor Ponta kormányfő a jelek szerint nem láb-, hanem fejsérülést szenvedett, mert Európa legnagyobb mecsetének felépítésénél és "hatezer muzulmán egyetemista Bukarestbe hozásánál" szerinte nincs nagyobb biztonsági kockázat.

Juszuf Murat romániai főmufti hétfői sajtóértekezletén cáfolta, hogy a muzulmán vallási központba egyetemisták érkeznének, a mecset pedig szerinte éppen azt szolgálja, hogy Bukarestben ne szervezhessenek többé rögtönzött gyülekezőhelyeken muszlim vallási szertartásokat.

Pár hete közölte a román sajtó, hogy Európa egyik legnagyobb, kétezer fő fogadására alkalmas mecsetje épül majd Bukarestben egy muszlim kulturális központ részeként. A romániai muzulmán felekezet a török állam segítségével építi meg a központot, amely a tervek szerint könyvtárat, tantermeket és szálláshelyeket is.  A beruházás várható költsége 3 milliárd euró. 

(magyarhirlap.hu)

You have no rights to post comments