Kétmillióan látták Torinóban a halotti leplet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 06. hétfő

A lepel 67 napig tartó kiállítását Cesare Nosiglia torinói érsek zárta le ünnepi szentmisével, amelyet a dómban mutatott be. Az ezt követő napon sajtótájékoztatón vonták meg a Ferenc pápa látogatásával kiemelt történelmi esemény mérlegét:

A leplet megtekintette a politikai, kulturális és művészeti élet, valamint a sport világának számos képviselője. 146 országból több mint kétmillió látogató érkezett, a föld minden kontinenséről érkeztek hívők és nem hívők. Az eseményről 1200 újságíró számolt be helyszíni közvetítésben, közülük 200-an külföldről érkeztek.
Roberto Gottardo atya, a torinói egyházmegye lepellel kapcsolatos bizottságának elnöke a Vatikáni Rádiónak adott interjújában arról számolt be, milyen spirituális légkör kísérte az idei bemutatást.
Mint torinói lakos mindenekelőtt arról számolt be, hogy a város arculata lényegesen megváltozik minden egyes alkalommal, amikor a halotti leplet a nyilvánosság elé tárják. Ez főleg a rendkívül nagyszámú zarándoksereg jelenlétével magyarázható. Sokan érkeznek olyan országokból is, ahonnan egyébként nem keresik fel az északolasz várost. Ilyenkor Torinóban számos kultúra, hagyomány, nyelv találkozik egymással. Mindenképpen szokatlan látvány orosz, japán, lengyel csoportok ilyen tömeges jelenléte. Hozzá kell tenni, hogy olyan esemény változtatja meg a város arculatát, amely hitből fakadó, egyházi rendezvény, amely egyben nyitás más kultúrák, vallások felé.
Mindenképpen a halotti lepel az, amely ezt a sokaságot egyesíti. Vallási felekezetre való tekintet nélkül ezek az emberek azért jöttek el Torinóba a világ különböző részeiről, hogy megtekintsék a leplen látható arcot. Krisztus arca, túl minden tudományos megállapításon, mindenki előtt feltárul, mindenkit megrendít.
Gottardo atya, a torinói lepel bizottságának elnöke utalt rá: az idei közszemlére tétel sajátossága volt, hogy a betegek, fogyatékkal élők, fiatalok álltak a középpontjában. Elsőre talán csodálkozást kelt, hogy ezt a látszólag két, egymástól távol álló világot, a fiatalokét és a betegekét, fogyatékosokét kapcsolták össze, de a választás nem véletlenszerű. Tükrözi azt a felhívást, amelyet Ferenc pápa olyan gyakran intéz a hívekhez: lépjenek ki a bezártságból, és keressék fel a perifériákat. Napjainkban mindkét világot perifériának tekinthetjük. A betegek, fogyatékosok világa sajnos nem mindig áll figyelmünk középpontjában. Inkább úgy gondolunk rájuk, mint akiknek segítségre van szükségük, nem pedig úgy, mint akik mindenki máshoz hasonlóan szintén sokat nyújthatnak a közösségnek. A másik világ, a fiataloké is gyakran a peremre szorul. Ismerjük munkanélküliségük magas arányát. Nem veszik őket számításba mint a társadalom főszereplőit, hanem pusztán fogyasztókként kezelik őket.
Ferenc pápa csöndes imája, belső elmélyülése további megerősítése annak a valóságnak, amelyet a halotti lepel jelent az egyház, a hit és minden ember számára, akik keresik életük értelmét, keresik a szeretetet, egy tekintetet, egy irgalommal teli ölelést, mint ahogy erre Ferenc pápa emlékeztet minket. A Szentatya látogatása ismét megerősített bennünket a halotti lepel jelentésében, amely alázatával, egyszerűségével, csöndes jelenlétével segítség és jel marad számunkra – mondta Roberto Gottardo, a torinói egyházmegyei bizottság elnöke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments