Az EU kötelezővé akarja tenni a melegházasság elismerését

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 05. vasárnap

Az azonos neműek házasságát minden tagállamnak el kellene ismernie, jelentette ki az Európai Bizottság első alelnöke. A holland Frans Timmermans – aki többek között az uniós alapjogokért felel – két nappal azelőtt beszélt erről, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kimondta volna: a meleg pároknak alkotmányos joga házasságot kötni. A beszédet június 29-én szemlézte az EUobserver híroldal.

„A Bizottságnak előre kell lépnie és megpróbálnia minden tagállamot rávenni az EU-ban, hogy fenntartások nélkül fogadja el az azonos neműek házasságát” – szögezte le Frans Timmermans az azonos neműek jogaival foglalkozó ILGA-Europe rendezvényén.
A 28 tagállamból kilencben házasodhatnak a melegek (Finnországban pedig majd 2017-től), néhány kisebb terület kivételével. További hétben, köztük Magyarországon lehetnek bejegyzett élettársak. Hazánk viszont beletartozik abba a szinte csak 2004 után csatlakozott tagállamokból álló csoportba is, amelyben az alkotmány szerint csak férfi és nő köthet házasságot.

Elismertetnék a házasságot és a szülői jogot is
A Bizottság nem javasolhat ilyen területen jogszabályokat, ez nemzeti hatáskörben van. Az ILGA-Europe abban bízik, hogy a személyek szabad mozgására hivatkozva lehetne elismertetni a házasságokat Európa-szerte, ami már uniós kompetencia. Ha egy azonos nemű francia pár egyik tagját a francia anyacég egy osztrák leányvállalathoz helyezi át, Ausztriában csak élettársak lehetnek, szemléltette a helyzetet az ILGA. Ugyanígy gondot jelent, ha gyermekük van – ha például egy leszbikus pár Dániából Olaszországba megy nyaralni, ott a nem biológiai anya nem élhet a szülői jogaival. Hasonló a helyzet 19 másik országban, köztük Magyarországon.

Timmermans támogatja
Frans Timmermans is utalt a beszédében arra, hogy felkarolhatják a törekvéseket. Úgy vélte, hogy még ha egyes tagállamok nem is ismerik el a melegek házasságát, legalább tartsák tiszteletben más országok döntését a bevezetéséről. „A tény, hogy amikor emberek egy másik országba költöznek, mindenféle idióta problémákba futnak bele, amelyekbe a nem azonos nemű házaspárok sohasem, szerintem ez szégyen” – mondta. „Erősen hiszek benne, hogy a gyerekeknek két szerető szülőre van szüksége". Kit érdekel, hogy ez a két szülő két férfi vagy két nő? – tette fel a kérdést.
(index.hu)

You have no rights to post comments