„Elfoglaljuk Rómát”: zseniálisan egyszerű terv az Iszlám Államtól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 04. szombat

Miközben Egyiptom már nyílt háborút vív a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam fegyvereseivel, az ország nyugati szomszédjában ennél is nagyobb a baj: a Kadhafi óta káoszba fulladt Líbiában az Iszlám Állam hatalmasat kaszál az Európába igyekvő menekülteken, sőt vannak arra utaló jelek, hogy migránsoknak álcázott terroristákat szeretnének Európába juttatni.

A Sínai-félszigeten zajló háború Egyiptom és az Iszlám Állam fegyveresei között új aktualitást ad a terrorszervezet korábbi terveinek, melynek egyik alappillére Észak-Afrika, illetve az észak-afrikai és közel-keleti káosz nyomán elszabadult menekülthullám.
„Elfoglaljuk Rómát” – jelentette ki még februárban az Iszlám Állam egyik líbiai hóhérja, aki több egyiptomi keresztény lefejezését követően véres ujjakkal mutogatott Európa felé.
Azóta a terv sokkal kifinomultabb formát öltött, milliárdos biznisz lett belőle, az Iszlám Állam pedig csak duzzad és nem csak Líbiában erősödött meg, hanem Egyiptomban is egyre komolyabb fenyegetést jelent.

Egyszerű
A terv zseniálisan egyszerű. Ezt maga a terrorszervezet líbiai propagandistája, Abu Arhim al-Libim vázolta föl be egy dokumentumban, amit aztán valahogy – feltételezhetően a brit titkosszolgálatnak hála – megszerzett a brit Quilliam radikalizmus ellenes csoport. Dióhéjban: a terroristák menekülteknek álcázva beszivárognak a Földközi-tengeren keresztül Európába, hogy ott ámokfutásba kezdjenek.
Al-Libim szerint Líbia hatalmas tartalékokkal rendelkezik és tökéletes helyszín az Iszlám Állam számára. Az ország Moamer Kadhafi megbuktatása óta (ún. „arab tavasz”) káoszban fuldokol: különböző törzsek harcolnak és gyakorlatilag nincs központi kormányzat. Kevés az ellenőrzés és sok a fegyver. „Líbiának hosszú a partja és olyan országokkal néz szembe, amelyeket akár egyszerű csónakkal is el lehet érni” – fejtegeti a dokumentumban terveit Al-Libim, aki szerint az illegális menekültek hullámát kihasználva fejetlenséget szabadíthatnak Európa déli államaira.
Nasszer Kamel, Egyiptom londoni nagykövete már februárban szintén arra figyelmeztette a szigetországot, hogy készüljenek fel: csónakszámra érkezhetnek a terroristák, ha a nemzetközi közösség nem lép fel Líbiában.
A genfi Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GIATOC) májusban publikált jelentése is ijesztő. A jelentés szerint az Iszlám Állam eddig már több mint 300 millió dollárt keresett azon, hogy menekülteket csempészett Észak-Afrikából Európába. Egy-egy menekült időnként több ezer dollárt volt kénytelen kifizetni a dzsihádistáknak, hogy aztán valami lélekvesztővel nekiindítsák a Földközi-tengernek, ahol embertelen körülmények között vagy túlélte az utat, vagy nem.

Gerjesztett menekülthullám?
Sőt, vannak olyan európai bűnügyi szakértők, akik szerint egyáltalán nem spontán alakult ki a mostani menekülthullám. Ahogy arról a Time május közepén beszámolt, egyes szakértők szerint az Iszlám Állam szándékosan és célzottan hajtott végre támadásokat, hogy aztán kihasználja a merényletek nyomán keletkező menekülthullámot.
Az Iszlám Állam anyagi helyzete 2014 óta radikálisan megváltozott. Miközben korábban olajpénzekből fenn tudták tartani a terrorszervezetet – napi 3 millió dollárt kerestek az elfoglalt olajkutakból feketén eladott, csempészett nyersanyagból – 2014 augusztusa után ebben változás állt be, főként a koalíciós légitámadásoknak köszönhetően.
A Time betekintést kapott egy olyan titkosszolgálati jelentésbe is, mely szerint az Iszlám Állam működtetése éves szinten 500-800 millió dollárba kerül: a terrorszervezet ebből tudja kifizetni zsoldosait, megvenni fegyvereit, lőszereit.
Ezt a pénzmennyiséget pedig a megcsappant olajbevételek mellett máshonnan kell a terroristáknak összeszedni. A közel-keleti műtárgyakat csempésző bandák megsápolása nyilván nem hoz annyit, az elűzött keresztények javaiból sem lehet a végtelenségig finanszírozni a dzsihádot.

Bombaüzlet
A titkosszolgálati jelentés szerint az Iszlám Állam számára az olajpénzek óta a legkomolyabb üzletet az embercsempészet jelenti. A menekültekből fejenként 1,5-3 ezer dollárt is kipréselnek, hogy Európába csempésszék őket.
Ezt erősíti meg annak a menekültnek a beszámolója is, aki még áprilisban nyilatkozott a Time-nak. A szenegáli migráns négy hónap alatt vergődött el Afrikából Olaszországba. Az útját az is nehezítette, hogy minden egyes állomáson különböző fegyveres csoportoknak kellett fizetnie: összesen 2150 dollárjába fájt, de ő még a szerencsések közé tartozik, mert legalább eljutott Európába.
„A menekültcsempészet mellett eltörpül minden egyéb csempésztevékenység a térségben és terrorizmushoz köthető szervezeteket erősített meg, beleértve az Iszlám Államot” – summázta a GIATOC jelentése, amely szerint a dzsihadista terrorszervezet szándékosan igyekszik felkorbácsolni a migránsok számát.
A jelentés szerint a legnagyobb számban szíriai menekültek kelnek át a Földközi-tengeren. A számuk tavaly óta ugrott meg, miután az Iszlám Állam menekülttáborokat támadott meg a szíriai-jordán határon.
„Miért támadták meg ezeket a menekülttáborokat? A cél nyilván menekülthullám előidézése volt” – írja a jelentés, amely szerint sok elűzött migráns Líbián keresztül próbált meg átkelni Európába.
(atv.hu)

You have no rights to post comments