Ötven év egészségügyi fejlődését törli el a klímaváltozás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 24. szerda

A klímaváltozás az elmúlt ötven év minden előrelépését eltörölheti, ezért sürgősen tenni kell a földi klíma további felmelegedése ellen – állapította meg az egyik legnevesebb orvosi tudományos szaklap, a Lancet által felállított egészségügyi és klímaváltozási bizottság. Az orvosok szerint a felmelegedés katasztrofális kockázatokkal jár a közegészségre nézve, a járványok növekvő gyakorisága, a levegőszennyezés és az élelmiszertermelés bizonytalanná válása miatt.

A tavalyi év volt az eddigi legforróbb, és az elmúlt 130 évben 0,85 százalékkal nőtt a világ átlaghőmérséklete. A tudósok korábban megállapították, hogy a drámai következmények elkerülése érdekében meg kell akadályozni, hogy több mint két fokkal nőjön a globális átlag.
A szélsőségessé váló időjárás gyakoribb hőhullámokat jelent, ami az idősebbek életét veszélyezteti, de az elviselhetetlen klímában a fiatalabbak körében is gyakoribbá válnak a mentális betegségek, a stressz és depresszió.
A vízkészletek fogyása és az élelmiszertermelés bizonytalansága táplálkozási problémákhoz vezetnek, és a déli országokban elterjedt kórokozók egyre északabbra nyomulnak.
Nem nehéz kapcsolatot találni a magyar aktuálpolitikával: a felmelegedés miatt a déli országokban egyre elviselhetetlenebb lesz az élet, azért még többen fognak a mérsékelt éghajlatú országok, köztük hazánk felé menekülni.
Az orvosi bizottság szerint létfontosságú, hogy nemzetközi összefogással csökkentsük a fosszilis üzemanyagok használatát, ezzel visszafogjuk a légszennyezést, és ne rontsuk, hanem még inkább javítsuk az emberek egészségi állapotát. A tudósok egy független nemzetközi csoport felállítását kezdeményezik, amely kimondottan a kílmaváltozás várható egészségügyi hatásait vizsgálná, és kétévente jelentést tenne tenne a változásokról.
(Tóth Balázs , index.hu)

You have no rights to post comments