USA: évente tízezrek életébe fog kerülni az éghajlatváltozás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 24. szerda

A század végére évi 69 ezer halálos áldozattal járhat a klímaváltozás Amerikában az USA Környezetvédelmi Hivatalának jelentése szerint. Az MTI által szemlézett prognózis sokmilliárd dollárba kerülő katasztrófákat is jósol, ha az ország nem tesz gyors és jelentős lépéseket a globális felmelegedés megfékezése érdekében.

2100-ra évi 57 ezer ember halálát okozhatja a légszennyezettség, és további 12 ezren vesztik majd életüket az extrém magas hőmérséklet miatt. A már most is vízhiánnyal küzdő Kalifornia államban a jövőben egyre gyakoribbá válhat a szárazság, a Sziklás-hegységben megszaporodhatnak a súlyos erdőtüzek, míg az ország délkeleti részét egyszerre fogja sújtani az extrém magas hőmérséklet, a súlyos esőzés és a gyakoribb tornádóveszély. Ja, és kihagytuk a tengerszint növekedését.
Bár a jelentés szerint ezen hatások egy része csak évtizedek múlva válik majd kézzelfoghatóvá, Gina McCarthy, az EPA igazgatója hangsúlyozta: Nem várhatunk ötven évet az intézkedésekkel.
Az EPA az után tette közzé jelentését, hogy a kongresszusban többségben lévő - és általában a környezetvédelemmel szemben igen kevéssé, míg a környezetkárosító, de egyúttal munkahelyeket teremtő ipari tevékenységekkel szemben annál inkább megengedő - republikánusok több fronton is harcot intéztek Barack Obama demokrata elnök környezetvédelmi politikája ellen. A kongresszus célkeresztjébe került például az EPA azon terve is, amely a széntüzelésű erőművek működtetésének korlátozására irányul. 
(index.hu)

You have no rights to post comments