Hogyan tovább Szeretetláng kápolna?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 18. csütörtök

1985-ben élete utolsó heteit Törökbálinton töltötte Kindelmanné Erzsébet asszony, a Szeretetláng lelki napló írója. Halálának tizedik évfordulójára készült el az a Szeretetláng-szobor, ami a Szűzanyát és őt ábrázolja, és ami a szobája falában kialakított fülkében nyert elhelyezést, majd két évre rá, 1997 tavaszára készült el ugyanott a Szeretetláng-kápolna, amely immár 18 éve szolgálja a mozgalmat és a hívőket. Most azonban bizonytalanná vált a kápolna helyzete.

A terület ugyanis nem a miénk (hívőké), hanem ott a Hámori-család tagjai (az Erzsébet asszonyt ápoló és őt befogadó Ali bácsi és Angyi néni unokája és unoka-veje) alapítottak pékséget. Ez éveken keresztül jól működött, közben pedig nekünk is szabad bejárásunk volt a kápolnába és a házba. Angyi néniék halálával a helyzet annyiban változott, hogy a továbbiakban nem minden nap, hanem általában hetente kétszer - az imaalkalmak alatt - és az utolsó szombati lelki napokon volt nyitva a kápolna.

A megváltozott gazdasági körülmények között azonban most a pékség is nagy valószínűséggel bezárni kényszerül. A tulajdonosok vevőt keresnek az egész területre. Ez magában foglalja a lakóházat a bolttal, a kápolnát és a péküzemet a kiszolgáló létesítményekkel együtt. (Az irányár 110 millió forint...) A kérdés az, hogy mit tegyünk? Törődjünk bele az első - és a mozgalom megújulását és életét hathatósan szolgáló - Kápolna és emlékhely elveszítésébe? Vagy kezdeményezzünk gyűjtést? És ha igen, akkor ki? A magyarországi Szeretetláng Mozgalom? Ez lenne a magától értetődő megoldás. Vagy a törökbálinti közösség? A Szeretet földje? Tárgyaljunk valamilyen részletfizetésről? Szólítsuk meg a nemzetközi mozgalmat? Ti mit tennétek?

Minden megoldás, javaslat érdekel! Kérlek írjatok, várjuk javaslataitokat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levélcímre. És kérlek benneteket, hogy imádkozzatok, hogy Isten bölcsessége és ereje segítsen minket a megfelelő megoldásra!

Köszönettel: Sipos Gyula

Hozzászólások   

#2 s.gy. 2015-07-14 12:11
Kedves Hajnalka!
Köszönöm a válaszodat! Szerintem az ingatlan eladói bármihez hozzájárulnánka , ha ezt a pénzt megkapnák. Csakhogy ez az ár irreálisan magas...

Imával és szeretettel: Gyula
#1 Kertész Hajnalka 2015-07-14 12:01
Kedves Gyula!

Ha az ingatlan eladói hozzájárulnak, úgy kellene eladni az ingatlant, hogy a szerződésben legyen rögzítve a Törökbálinti Egyházközség vagy a Szeretetláng Mozgalom vagy a Magyar Katolikus Egyház szolgalmi joga a kápolnára. Ez bekerülne az ingatlannyilván tartásba is. Persze ez nyilván csökkentené az ingatlan értékét. Lehet, hogy nem pontos a jogi meghatározás, egy ingatlannal foglalkozó ügyvédet kellene megkérdezni. Valószínű, hogy főegyházmegyei jóváhagyás is kell egy ilyen szerződéshez, konkrét szövegtervezete t kellene benyújtani.

Szeretettel: Hajnalka

You have no rights to post comments