Keresztény Sziget Budapesten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 01. hétfő

A hitünkben gyökerező közös értékeket tudatosítani, beszélgetni, családi körben együtt tölteni egy kellemes napot – ezekkel a célokkal rendezték meg Keresztény Sziget elnevezéssel a különböző keresztény szervezetek tagjai találkozóját május 30-án, a budapesti Margit-szigeten.

A keresztény vállalkozókat, cégvezetőket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat kezdeményezésére a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), az Alpha Magyarország, az LoI (Befolyásos Vezetők) mentor program, a Háló – Katolikus Közösségek Hálózata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés és a Cursillo vett részt a szervezésben. A Keresztény Szigetre e szervezetek tagjait, valamint családjaikat várták, akik közül több mint kétszázan el is jöttek az eseményre. Szerkesztőségünket Bethlenfalvy Gábor, az ÉrMeháló.hu főszerkesztője tájékoztatta.

„Azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, mert úgy éreztük, szükség van arra, hogy a különböző keresztény szervezetekben elkötelezett emberek megismerjék egymást, megosszák egymással a gondolataikat, illetve hogy közösen keressünk válaszokat korunk fontos társadalmi kérdéseire. És mindezt olyan közegben tesszük meg, ami maga is mutatja, hogy mit gondolunk mi a jó életről és jó társadalomról: családi és baráti körben, ahol egyensúlyban van a munka és a pihenés, a komoly beszélgetés és a vidám, játékos elfoglaltság” – fogalmazta meg Tóth József, az ÉrMe elnöke a kezdeményezés lényegét.

A program szellemi tartalmát elsősorban az előadások – és az ezt követő beszélgetések – adták. A keresztény és a gazdasági élet kapcsolatáról Kerekes Sándor professzor, valamint Baritz Sarolta Laura domonkos nővér beszélt. Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus azzal a kérdéssel foglalkozott, mit jelent keresztényként a társadalmi elithez tartozni. Kauser Tibor, a Ferences Világi Rend nemzetközi vezetője (egyébként nagycsaládos építész) pedig e világszerte működő közösség lelkiségéről, valamint saját „miniszter generálisként” végzett munkájáról beszélt.

A napot végigkísérték a játékos, szórakoztató, közösségépítő programok: a Bringóhintó kvíz- és akadályversenyt szervezett; kosárlabda-, futball- és ping- pong-versenyen lehetett részt venni. A kisebb gyerekeket egész nap foglalkoztatta kézműves-tevékenységgel, társasjátékkal, arcfestéssel a Palánta Gyereksziget, a felnőtteket sör-, bor- és kolbászkóstolók várták.

Meg lehetett hallgatni az egyes szervezetek bemutatkozását, továbbá az olyan speciális programokét is, mint amilyen az emberközpontú gazdaság létrehozását célzó és a munkájukat hivatásként megélő keresztény üzleti vezetők tanúságtételének keretet adó Értékek Értéke Program, valamint a Kelet-Közép-Európa zarándokhelyeit összekötő Mária Út. A szervezők – az Alpha Magyarország missziós szolgálata jóvoltából – imasátrat is felállítottak, ahol lehetőség nyílt egy kis elcsendesedésre, elmélkedésre. A könyves-asztaloknál két keresztény kiadó köteteit lehetett megvásárolni.

A rendezvény sikerére való tekintettel a szervezők már most gondolkoznak a folytatáson. „Terveink szerint ez a kötetlen családi nap egy rendezvénysorozat első, kezdő eseménye volt, mely később – talán valamikor ősszel – szakmai konferenciában fog folytatódni” – mondja erről Tóth József ÉrMe-elnök. Jövőre pedig minden bizonnyal ismét megtartjuk a Keresztény Szigetet, lehetőség szerint még több közösség bevonásával.

Fotó: Szente Balázs

Magyar Kurír

You have no rights to post comments