Tényleges életfogytiglan a romagyilkosoknak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 10. vasárnap

Nem kaptak könnyítést a romagyilkosságok elkövetői a másodfokú perben. A három elkövető élete végéig börtönben marad, sofőrjüket 13 év fegyházra ítélte a bíró. Az ítélet nem jogerős, a három életfogytiglanra ítélt férfi fellebbezett, így a Kúrián folytatódik az ügy.

A bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet
A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az ítélethirdetés során kimondta, hogy az első három vádlott, Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt esetében "van hely fellebbezésnek", így e vonatkozásban a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább. Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a védők eljárási szabálysértésekre vonatkozó kifogásai nagyrészt alaptalanok, ezért nem szükséges az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezése és új eljárás elrendelése.
Az másodfokú ítélet nem jogerős, a három életfogytiglanra ítélt férfi fellebbezett, így az ügy a Kúrián folytatódik. 

Öltek, gyújtogattak
A vád szerint hárman követték el 7 évvel ezelőtt a cigányok elleni gyilkosság- és támadássorozatot. Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008 és 2009 között összesen kilenc helyszínen támadtak Molotov-koktélokkal és fegyverekkel romák házaira.
2008. július 21-én Galgagyörkön,
augusztus 8-án Piricsén,
szeptember 5-én Nyíradonyban,
szeptember 29-én Tarnabodon,
november 3-án Nagycsécsen,
december 15-én Alsózsolcán,
2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön,
április 22-én Tiszalökön,
augusztus 3-án Kislétán történtek támadások.

A sofőr vallott
A halálosztag negyedik tagja, a később társaira és magára is terhelően valló Csontos István sofőrként vett részt a két utolsó támadásban. Ő most 13 év fegyházbüntetést kapott.
A bűncselekmények során hat ember, köztük egy ötéves tatárszentgyörgyi kisfiú meghalt, öten súlyosan megsebesültek.

Átlagos radikálisok voltak
A tettesek a támadások előtt átlagosnak mondható életvitelt folytattak, közülük csak egyikük, a cukrászként dolgozó Pető Zsolt volt korábban büntetve garázdaságért. A négytagú társaság közül eleinte ő és Kiss István vallott szélsőséges nemzetiszocialista eszméket, de haragudott a romákra a zenész Kiss Árpád is, egy korábbi konfliktusa miatt – ő vetette fel először a kétezres évek elején, hogy tettleg kell fellépni a cigányság ellen.
Az elkövetők alaposan felkészültek a merényletekre, bár állításuk szerint nem akartak embert ölni: térképet, éjjellátó készüléket, adóvevőket használtak, menekülési útvonalakat terveztek. Folyamatosan cserélgették telefonjaik SIM-kártyáit is, hogy elkerüljék a lehallgatást.
(origo.hu)

You have no rights to post comments