Ferenc pápa: A Szentlélek elvezet az igazságra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 09. szombat

Ferenc pápa az első jeruzsálemi zsinat módszerét elemezte a napi olvasmányok nyomán május 8-án, pénteken reggel a Szent Márta-házban tartott szentmisén – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Szentlélek az egyházban olyan „mozgásokat” teremt, melyek látszólag zűrzavarnak tűnnek, de ha imádsággal és a párbeszéd szellemével fogadják ezeket, akkor a keresztények közötti egységet szolgálják. Ugyanis az ismeretlen Isten mozgatja az egyház vizeit, mindahányszor tagjai őszintén és egymást meghallgatva szembesülnek egymással, elkerülve az árulást és az érdekszövetségeket – mutatott rá a Szentatya.

Emlékeztetett: az első jeruzsálemi zsinaton sok súrlódás és vita után hozták meg az egyszerű, a „pogány keresztényekre” vonatkozó szabályokat. A probléma már korábban is létezett, a „zártak, a törvényhez tapadók” és a tarzuszi Pál között, aki nem akarta a mózesi törvényt ráerőltetni az új keresztényekre.

Hogyan lehet egy ilyen problémát megoldani? – vetette fel a kérdést Ferenc pápa. – Összegyűltek, és mindenki elmondta a véleményét, vitatkoztak, de nem mint ellenségek, hanem mint testvérek. Nem kötöttek érdekszövetségeket, nem fordultak polgári hatalomhoz. Az imádság és a párbeszéd útján haladtak előre. És végül megegyezésre jutottak azok, akik korábban ellentétes véleményt képviseltek. Ez a Szentlélek műve!

Egy olyan egyházra gondolva, melyben soha nem merülnek fel problémák, az jut eszembe, hogy ott nincs nagyon jelen a Szentlélek. Egy olyan egyházban, melyben örökké vitatkoznak és érdekszövetségeket kötnek, úgyszintén nincs jelen a Szentlélek – hangsúlyozta a Szentatya. – A Szentlélek ellenben újdonságot hoz, mozgásba lendít, hogy tovább lépjenek, új tereket hoz létre, bölcsességet támaszt, ahogy Jézus mondja: „Elvezet titeket az igazságra!”

A jeruzsálemi határozat a Lélek ösztönzésére született meg, a keresztények közötti egység jegyében, és nem egyszerűen csak egy emberi jóakarat révén. „A Szentlélek és mi magunk azt tartottuk helyesnek” – ez a formula azt fejezi ki, hogy a Szentlélek hozta létre a megegyezést – zárta homíliáját Ferenc pápa május 8-án.

A pápa e szentmisét szülőhazájáért, Argentínáért ajánlotta fel ezen a reggelen, a Lujani Szűzanya, az ország patrónája emléknapján.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Sacredsites.com

Magyar Kurír

You have no rights to post comments