Óriási siker a Concerto Budapest Japánban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 09. szombat

"A Concerto Budapest szerdán véget ért japán turnéja a magyar lélek és a szív diadala volt, négy napon nyolc nagyszerű koncerttel. Valamennyien büszkék lehetünk rá" - fogalmazott Keller András, utalva arra, hogy az idei fesztivál mottója "A lélek és a szív szenvedélye".

"A Folle Journée Japan méreteiben messze meghaladja a franciaországi fesztivált, de a hangulat mindkét helyszínen ünnepi volt. A szervezés fantasztikus: minden óramű pontossággal működött, figyelmes, baráti légkörben zajlott. Csodálatos termekben játszottunk fantasztikus, érző és értő közönség előtt" - fogalmazott Keller András.
Elmondása szerint a Folle Journée a sokat utazó művészek számára is nagy kihívást jelent, hiszen sokszor naponta többször is csúcsformában kell lenni. "Kicsit olyan, mint egy olimpia - csakhogy itt mindenki 'győztes', mert maga a meghívás, a részvétel is egy nagy kitüntetés".
A Concerto Budapest Tokióban 4 koncertet adott, felléptek Japán legnagyobb koncerttermében, a Tokyo International Forum (TIF) 5 ezer személyes termében, ahol Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp volt a szólistájuk.

Lehidaltak a kortárs zenétől
Bivakóban és Kanazavában is 2-2 koncertjük volt, 1850, illetve 1550 személyes, kiváló akusztikájú koncerttermekben játszottak telt házak előtt. Programjuk Bach, Schubert, Berg és Schönberg műveiből állt.
Keller András külön kiemelte Dukay Barnabás zeneszerző sikerét. "Bach két és három zongorára írott versenyművei között szerepeltek Bach-átiratai és rövid saját kompozíciói. A közönség mindenütt empátiával és szeretettel fogadta Dukay műveit. És kicsit el is gondolkodhatunk: Magyarországon talán 10 év alatt sem hallgatnak meg annyian kortárs zenét, mint Dukayt itt Japánban."

Újabb magyar zenekar kerülhet be a világelitbe
A zeneigazgató elmondása szerint a Concerto Budapestet 2015-ben Kínában, Franciaországban és Japánban több mint 40 ezren hallották élőben, az ARTE TV közvetítésének köszönhetően pedig milliók ismerhették meg a zenekart.
Kiemelte, hogy a Concerto fiatal zenészei között több frissen diplomázott fiatal és néhány zeneakadémiai hallgató is játszhatott ezeken a koncerteken. "Ez talán a legfontosabb a Zeneakadémia rezidens zenekaraként betöltött hivatásunkban: eljuttatni a fiatal tehetségeket a világ nagy színpadaira, ahol együtt zenélhetnek a legnagyobbakkal."
Keller András megjegyezte: "Ha a Concerto Budapest megkaphatja a fejlesztéséhez szükséges kiemelt állami támogatást - amelyet a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar és az Operaház kap -, akkor újabb magyar zenekar kerülhet be a világelitbe".
(figaro.reblog.hu)

Hozzászólások   

#1 Keresztelő 2015-05-11 07:22
Az örömben fontos részt ad a tehetségeket gondozó tanítók sora, a család, amely megfelelő irányultságot adott és alkalmas környezetet biztosított az elmélyült munkálkodásra.

You have no rights to post comments