Hadi fegyverként alkalmazzák a nemi erőszakot Irakban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 09. szombat

A nemi erőszak kiterjedt és szisztematikus alkalmazására figyelmeztetett a szíriai és az iraki konfliktusban az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője. Zainab Bangura - a főtitkár különmegbízottja a háborús nemi erőszak elleni küzdelemben - szerint a nők és a lányok a legsérülékenyebbek a fegyveres konfliktusokban.

Bangura április közepétől két hetet töltött Szíriában és Irakban, valamint a régió egyéb országaiban, Törökországban, Libanonban és Jordániában, a nemi erőszak olyan áldozataival találkozott, akik megszöktek az Iszlám Állam fogságából.
Beszámolójában kényszer- és átmeneti házasságokról, férjhez adott gyereklányokról beszélt - például egy olyan nőről, akit több mint hússzor adtak férjhez, és minden egyes alkalom után műtétre kényszerítették, hogy visszaállítsák a szüzességét. Elmondta, hogy a harcosokat a dzsihád részeként buzdítják az ilyen jellegű házasságkötésekre, amelyeket a nők és a lányok családja nem mer megtagadni, mert csak így tudják megvédeni magukat. A különmegbízott megjegyezte, hogy sok nőt eladnak és lányokat pucérra vetkőztetve kínálnak rabszolgabazárokban, majd elküldik őket az Iszlám Állam vezetőinek és katonáinak, többek között Moszulba.
"Az Iszlám Állam intézményesítette a szexuális erőszakot és a nők lealjasítását, taktikaként alkalmazza a terrorizmusban, hogy elérje stratégiai céljait" - jelentette ki Zainab Bangura.
(index.hu)

You have no rights to post comments