Amerika "rászáll" a homeopátiára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 22. szerda

A homeopátia mostanáig zöld utat kapott az Egyesült Államokban. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA annak ellenére szemet hunyt a homeopátiás szerek forgalmazása fölött, hogy több tanulmány egybehangzó állítása szerint a homeopátia átverés. Viszont így bárki a piacra dobhatja a saját homeopátiás szereit, engedélyeztetés vagy tesztelés nélkül.
Most úgy áll a dolog, hogy az FDA – miután egy tárgyalássorozaton két napon át hallgatta meg a szakértői véleményeket a homeopátiás szerekről – vizsgálni fogja, hogy a homeopátiás szereket ugyanolyan szigorral kell-e forgalmazni, mint a hagyományos, gyógyszertárban kapható készítményeket.

Nemcsak értelmetlen...
A homeopátiának két jellegzetessége van, amik nem tudományos alapokra épülnek. Az egyik állítás szerint egy betegséget egy olyan anyaggal lehet meggyógyítani, amik hasonló tüneteket okoznak egészséges emberekben. A másik, a tudományos módszertan szerint értelmezhetetlen állítás, hogy a homeopátiás szerek hatékonysága a hígításukkal egyenes arányban nő.
A Nemzeti Egészségügyi Intézetek hivatalos álláspontja szerint a homeopátia alapkoncepciójának kulcsfontosságú tételei összeegyeztethetetlenek a fizika és a kémia alapvető szabályaival. Azt is megjegyezték, hogy több homeopátiás készítményt annyira felhígítottak, hogy egy molekulányi sem maradt meg benne az eredeti anyagból. A hasonló jelzőkért nem kell túl messzire menni; Steven Novella, a Yale neurológusa szerint a homeopátia kiváló példája a vegytiszta áltudománynak.

... káros is
A homeopátia hívei azzal érvelnek, hogy a készítmények szerintük hatásosak, tehát lehetne mondani, hogy mindenki szedje azt, amit leokéz a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze. De nem szabad megfeledkezni róla, hogy a homeopátia egy növekvő piac. Már a 2007-es felmérések is azzal kalkuláltak, hogy 3,9 millió felnőtt és 910 000 gyerek használ homeopátiás szereket az Egyesült Államokban. A piac éves forgalmát akkor 2,9 milliárd dollárra becsülték, és azóta valószínűleg még tovább nőtt.
Ennél is aggasztóbb, hogy a bevizsgálatlan készítmények az emberek életét veszélyeztetik. Más gyógyszerekhez hasonlóan a homeopátiás szereknek is lehetnek nemkívánatos mellékhatásai. Még nagyobb kockázat, hogy a készítmények legfeljebb annyira hatékonyak, mint a placebó. Ha viszont a gyógyszer nem működik, akkor nem is biztonságos. Az asztmások például életveszélyes rohamot kaphatnak, ha nem kapják meg a megfelelő készítményt, mert a beteg inkább egy ellenőrizetlen homeopátiás szerre bízza az életét.
Az FDA várhatóan a szakértői meghallgatások után fog döntést hozni az ügyben.
(Hegyeshalmi Richárd, index.hu)

You have no rights to post comments