Istent játszók - hamarosan megszülethet a szupercsecsemő

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 12. vasárnap

Szupererős csontok, ellenállás az összes betegséggel szemben és felturbózott intellektuális képességek – a technikai eszközök elvileg már ma is lehetővé tennék, hogy genetikailag megtervezett újszülöttek jöjjenek világra. A tudományos világ egyelőre etikai szempontok miatt visszafogja magát, ám kérdés, hogy a lehetőségek tárházát látva az emberiség meddig bír ellenállni a kísértésnek. Az első szupercsecsemő akár egy-két évtizeden belül megszülethet.

A tökéletes csecsemő megszerkesztése címmel jelent meg egy írás az MIT Technology Review weboldalán. A The Independent pedig arról ír, hogy amerikai tudósok emberi petesejteket próbálnak genetikailag módosítani. A csíravonal – vagyis embriók, petesejt és hím­ivarsejt – genetikai módosításának lehetősége elméleti síkon már többször felmerült, azonban egy hatékony genomszerkesztő technika széles körű terjedése újra az élettudományi kutatások középpontjába emelte ezt a kérdést. Az úgynevezett CRISPR módszer három éve robbant be a molekuláris biológia világába. A rendszer segítségével nagyon precízen lehet géneket – köztük emberi géneket is – szerkeszteni. Nagyon leegyszerűsítve: a rendszer egy programozható molekuláris olló, amelynek segítségével tetszőleges szakaszokat lehet kivágni a DNS-ből és azok he­lyére más DNS-szakaszokat lehet beilleszteni. A CRISPR technológia annyira precíz, hogy sokan a génterápia új módszerének tartják. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az orvosok közvetlenül a hibás gént javítják ki a páciens sejtjeiben. Jelenleg a génterápiát olyan esetekben használják, ahol a probléma egy bizonyos gén hibájához kötődik (például cisztás fibrózis, sarlósejtes vérszegénység vagy a súlyos kombinált immundefektus). Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg engedélyezett és kipróbálás alatt lévő terápiás módszerek csak a testi sejteket érintik.

Ugyanakkor a technológia elvileg lehetőséget ad arra is, hogy a génmódosítást a csíravonal sejtjein végezzék el – ebben az esetben a változtatás a születendő utódban jelentkezik. Elővigyázatosságból és etikai megfontolásokból számos országban tiltott a csíravonalon végzendő génterápia, emellett a tudományos körök is egyhangúlag állítják, hogy túl veszé­lyes lenne végrehajtani. Európában az emberi jogokról és biomedicináról szóló egyezmény is kifejezetten tiltja az olyan beavatkozásokat, amelyek célja a leszármazottak genetikai állományának megváltoztatása. Ezek a szabályozások azonban akkor történtek, amikor még nem volt lehetőség a csíravonal precíziós szerkesztésére. Ráadásul a szigorú európai szabályozás ellenére az Egyesült Királyságban idén februárban mégis engedélyezték a „háromszülős” gyerekek létrehozását. És tegyük hozzá azt is, hogy az USA-ban semmiféle szövetségi szintű szabályozás nem vonatkozik erre a területre.

A mamut feltámasztása

A génterápia egyik fellegvára kétségkívül George Church laboratóriuma a Harvard Egyetemen, amelyre annak vezetője új technológiai genezisközponként szeret hivatkozni. Itt olyan projektek futnak, mint a gyapjas mamut feltámasztása vagy a mesterséges genetikai kódot hordozó baktériumok előállítása. Meg nem erősített hírek szerint fut egy olyan projektjük is, ahol az emlőrákért felelős egyik gént igyekeznek kijavítani emberi petesejtekben a fentebb említett CRISPR technikával. Church laborján kívül Kínában és az Egyesült Királyságban is vannak csoportok, amelyek a csíravonalsejtek génterápiájával kísérleteznek.

A CRISPR módszer egyik feltalálója, Jennifer Doudna szerint nagyon könnyűvé vált embriókat „szerkeszteni” ezzel a módszerrel. A Massachusetts Institute of Technology egyik kutatója, Guoping Feng szerint azonban a CRISPR nem tökéletes, selyemmajmokon a specifikus DNS-módosításokat körülbelül 20 százalékos aránnyal volt képes megvalósítani. Ez az arány emberi embriók esetében teljesen elfogadhatatlan, ezért számos kutató az ilyen kísérleteket provokációnak tartja. Feng a jelenlegi technológiai fejlődés alapján úgy véli, hogy az első ténylegesen génszerkesztett emberek 10-20 év múlva születhetnek meg.

(hetek.hu)

Hozzászólások   

#1 lausdeo 2015-04-13 07:08
Az ember lényege a halhatatlan lélek, amelyet Isten teremt minden új élet megfoganásakor. Nevetséges és szánalmas, ami az ember művel a "tudomány" által. Ezt a por és víz halandó testet foltozgatja, ahelyett hogy a lelki üdvösségével törődne és Isten Országába készülne. Minden elenyészik ebben a világban, csak a szeretet és a művei maradnak fenn örökké. 

You have no rights to post comments