Egy jó példa: Karitasz, amelyik munkahelyeket is teremt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 11. szombat

Öt évvel ezelőtt indította el Kríziskamra programját a szombathelyi egyházmegyei karitász, melynek keretében április 9-én levendulafeldolgozó üzemet avattak – tájékoztat a Vas Népe Online.


Az egyházmegyei karitász három létesítményét Veres András megyéspüspök áldotta meg: a vásárosmiskei levendulafeldolgozó üzemet, a nagylengyeli faipari műhelyt, valamint a Kemenespálfán megújult Szent Pál Szociális Központot.


Vásárosmiskén öt évvel ezelőtt a régi plébániaépületből alakították ki a Levendula-házat, amely köré mára 12 500 tő levendulát ültettek. Az egykori istállót adományokból (10 millió forintból) feldolgozóüzemmé építették át; nyáron itt tisztítják, csomagolják majd a levendulát a lányok és asszonyok.


Az üzemet csütörtökön avatták fel; ünnepi köszöntőt Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója mondott, az érdeklődőket Ivánkovics Ferenc polgármester üdvözölte, az öt évvel ezelőtti indulás emlékeit Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elevenítette fel.


Farkasné Farkas Gyöngyi beszédében elmondta: fontos, hogy a szociális szakmának mintamegoldásai legyenek, s a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Kríziskamra programja ilyen kezdeményezés.

Ma intézményeiben háromszáz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat a helyi karitász, akik nappali ellátási lehetőségen belül végeznek rehabilitációs munkát.


Csütörtökön a karitász nagylengyeli szociális foglalkoztatóját is meglátogatták, ahol faipari ajándéktárgyak gyártását kezdték el. Ezenkívül Kemenespálfán befejeződött a Szent Pál Szociális Központ energetikai korszerűsítése, lehetővé vált a napelemes fűtés, és kicserélték a nyílászárókat is.

Szöveg: Némethy Mária

Fotó: Szendi Péter

Magyar Kurír

You have no rights to post comments