Oltáspárti lett az oltásellenes anyuka, miután gyerekei megbetegedtek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 11. szombat

Egyre több szülő kel ki a védőoltás-ellenes mozgalom ellen, miután gyermeke megelőzhető betegségeket kapott el. Most Kanadában egy olyan anyuka ment szembe velük, akik korábban közéjük tartozott.

„A félreinformáltság és félelem következményeit éli át a családom” – írta egy gyereknevelési oldalon megjelent cikkében a kanadai Ottawában élő Tara Hills, akinek mind a hét gyermeke otthonuk foglya lett, miután karanténba zárták őket, mert elkapták a szamárköhögést. Egy olyan betegséget, amit védőoltásokkal meg lehet előzni. A gyerekek azonban azokat nem kapták meg. Tara Hills és férje ugyanis oltásellenes – volt.
Egészen addig álltak ellen az oltásoknak, amíg az azokkal megelőzhető betegségek valami távoli, valószínűtlen lehetőségnek tűntek. Amint reális veszélye lett annak, hogy esetleg gyermekeik is megbetegedhetnek szamárköhögésben, vagy kanyaróban, elkezdték feladni addigi álláspontjukat, de már későn ébredtek. Gyermekeik elkapták a szamárköhögést. Hills elmondása szerint a legrosszabb, hogy az is elképzelhető, gyermekei a húsvéti családi összejövetel alatt megfertőzhették öthónapos unokahúgát, aki még túl fiatal ahhoz, hogy megkapja a védőoltást.
Hills a CBC kanadai televíziónak adott interjújában elmondta: leginkább a félelem vezette az oltásellenesek táborába, miután a sajtóban nagy figyelmet kaptak a védőoltásokkal kapcsolatos aggályok. A „nem zörög a haraszt” elve mentén férjével együtt úgy döntöttek, inkább nem oltatják be gyermekeiket, megkérdőjelezve, hogy egyáltalán szüksége van-e azokra mostanában.
Aztán jött a Los Angeles-i Disneylandben kitört kanyarójárvány, ami után komolyan elkezdték megkérdőjelezni álláspontjukat, majd egy másik, kisebb kanyarójárvány ismerőseik körében, ami után már hirtelen oltáspáriak lettek. Már el is kezdték egy orvossal megtervezni a gyerekek utólagos beoltási programját, amikor lecsapott rájuk a szamárköhögés. Ezután állt a nyilvánosság elé, arra figyelmeztetni az emberek, hogy oltassák be gyerekeiket.
A CBC-n megjelent interjú után Tara Hills elküldött egy videófelvételt a gyereknevelési oldalnak, ahol megjelent a cikke, amin gyermekeit lehetett látni, ahogy a szamárköhögéstől szenvednek. Az oldal szerkesztői végül nem tették ki a felvételt, mert elmondásuk szerint túl szörnyű ahhoz, hogy közzé tegyék. Ehelyett csak egy megvágott felvételt raktak ki, amin pár gyerek köhögését lehet hallani.
Idén már több szülő is dühösen kelt ki az oltásellenes mozgalom tagjai ellen, miután gyermekeik védőoltásokkal megelőzhető betegséget kaptak el. Márciusban egy ausztrál apuka története járta meg a világsajtót, akinek kisfia, Riley John Hughes néhány héttel a születése után kapta el a szamárköhögést, és bele is halt a betegségbe. Február elején egy kanadai édesanya borult ki a védőoltásellenes, természethívő bioszülők miatt, és egy hosszú, dühös hangú, de egyébként teljesen rendben lévő nyílt levelet kanyarított, amiben a nem oltató szülőket tette felelőssé azért, hogy 15 napos kisfiánál egyáltalán felmerülhet, hogy megfertőződött egy potenciálisan halálos vírussal, a kanyaróval.
(hir24.hu)

You have no rights to post comments