Ruanda – plébániák földműveléssel az éhezés ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 27. péntek

Az egyházi tulajdonú földeket meg kell művelni, hogy így segítsenek felszámolni az éhezést és az alultápláltságot: ezt a tervet vitatták meg többek között a ruandai püspökök, akik a napokban éves plenáris ülésüket tartották a közép-afrikai ország fővárosában, Kigaliban – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A ruandai püspökök elképzelése szerint a plébániákon ültetvényeket alakítanak ki. Ezzel válaszolnak Ferenc pápa felhívására is, aki több ízben kért az egyháztól nagyobb elkötelezettséget ezen a téren.
A plenáris ülésen a közép-afrikai ország főpásztorai megbeszélték annak az ünnepségnek az előkészületeit, amelyet II. János Pál pápa huszonöt évvel ezelőtti ruandai látogatása alkalmából tartanak majd. A ruandai egyház emellett azt is ünnepli, hogy száz éve szentelték fel az első helyi születésű papokat. A papság jubileumát 2017-re tervezik. Közelebbi időpont az ünnepnaptárban az evangelizációval foglalkozó Ad gentes kezdetű zsinati dekrétum ötvenedik évfordulója, amelyről Ruanda valamennyi egyházmegyéjében megemlékeznek különféle kezdeményezésekkel. Többek között tanulmányi csoportokat hoznak létre a dokumentum üzenetének elmélyítésére.

Ferenc pápa tavaly áprilisban fogadta Ruanda főpásztorait, akiket az etnikai megosztottság és az előítéletek leküzdésére buzdított. Az afrikai országban alig több mint húsz éve lezajlott népirtás után most a megbocsátás, a kiengesztelődés és az egység megteremtése az egyház legfontosabb feladata. Ruanda és a Szentszék ötvenegy évvel ezelőtt létesített egymással diplomáciai kapcsolatot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments