Születésszám-csúcs, egy örökrekord és hogy hol vállalnak több gyereket....

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 03. kedd

Tavaly 91500 gyermek született, a hírről beszámolt a sajtó, ám azt nem tették hozzá, hogy ez ötéves csúcs is egyben. S van egy örökrekord is, a csecsemőhalálozás terén tavaly sosem látott mélységbe sikerült eljutni, 4,6 ezrelékkel, öt tízezreléket javítva, ami nagyon komoly eredmény. A statisztikai adatokból az is kiderül, melyik megyében vállaltak több gyereket és hol csökken a születésszám...

A kormány éves szinten százmilliárdokat fordít arra a célra, hogy azok a családok vállaljanak több gyermeket, akik el is tudják tartani őket. A demográfiai adatokkal nem jutunk közelebb annak megfejtéséhez, vajon teljesült-e ez a cél, mivel csak megyei szinten látjuk a számokat, így nem tudható, mely társadalmi réteghez tartoznak a szülők. Egy biztos, a születésszámban a többletet egyértelműen a keleti országrész adja.
Mindössze 49-cel több baba látta meg a napvilágot a fővárosban a 2014-es demográfiai többletből, amely 2811 főt tett ki országosan. A Dunántúl 858, míg a keleti országrész 1844 babával járult ehhez hozzá. A megyék közül Borsodban, Hajdú-Biharban és Szabolcsban vállaltak a korábbinál jóval több kisbabát. Borsodban az egy évvel korábbi 6652 helyett 7150 kisded született. A keleti országrészben Nógrád volt az egyetlen, ahol csökkent a születésszám. A Dunántúlon két megye fordult negatívba, Fejérben és Vasban kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban.
(valasz.hu)

You have no rights to post comments