Helyzetértékelés Kárpátaljáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 01. vasárnap

A Kárpátaljai Ferences Misszió helyzetértékelése az Ukrajnában kialakult helyzetről:

Pillanatnyi helyzet

A lappangó társadalmi feszültségek kívülről történő gerjesztése, azok hibás belső kezelése polgárháborút eredményezett Ukrajnában, mely egyre nagyobb mértékben hat Kárpátaljára is.
Tudomásul kell venni, hogy:  A helyzet alakulását a külső nagyhatalmi érdekek alapvetően befolyásolják, de nincs egységes akarat vagy képesség a béke megteremtésére.  A helyzet belpolitikai rendezése - rövid távon - nem valószínű.

Ukrajna és benne Kárpátalja gazdasága az összeomlás szélén áll. Az emberek létfeltételei folyamatosan és súlyosan romlanak időről időre nagy megrázkódtatást okozva Kárpátalja magyar lakosságának is. Ezt mutatják az elmúlt napok történései is.

Beavatkozási lehetőségek

1.) Természetbeni javak gyűjtése és eljuttatása a rászorultaknak. Amíg a határ zárva van gyakorlatilag nem lehetséges, mert minden szállítmányról pontos tartalmi és mennyiségi lista készítése szükséges, esetenként hivatalos eredet és minőség igazolással. Ennek ukrán fordítását Ungváron keresztül Kievbe kell juttatni ahol egy bizottság dönt a behozatalról, vámmentességről. Állati eredetű termék eleve nem hozható be. Ügyintézési idő 2-3 hónap.

2.) Menekültek befogadása, szállás és munkahely teremtés. Egyedi formában már jelentkezik rá igény, de ezek kielégítése egyéni kapcsolatok révén még megoldott. Szervezett formája jelenleg nem indokolt.

3.) Pénzügyi támogatás. Jelenleg még működnek Ukrajnában a piacok. A mindennapi élethez szükséges eszközök, szolgáltatások változó (növekvő) áron még beszerezhetők. A különféle segélyszervezetek, alapítványok képesek a pénzügyi támogatásokat – az adakozók elvárásainak megfelelően – a rászorulókhoz eljuttatni.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA)

A KFMA több mint huszonhárom éve közvetít adományokat Kárpátalja katolikus magyar lakosságának, intézményeinek, benne kiemelten a Magyarországról származó ferences szerzeteseknek. Honlapunkon megtalálható éves beszámolóink és közhasznúsági jelentéseink alapján mindenki meggyőződhet róla, hogy alapítónk - a Ferences Világi Rend Magyarországi Közössége - valamint az adományozók szándékai szerint végezzük a munkánkat. 2015 februárjában mintegy 10 millió Ft támogatást juttattunk el a helyi karitász szervezetekhez és intézményekhez.
Ha úgy dönt, hogy támogatása célba juttatására minket választ, úgy az alábbi adatokat ajánljuk figyelmébe:

IRODA:
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.ferences.hu
T:+36 20 776 9864 

KACSÓ ANDRÁS elnök: +36 20 984 5262
URY ÁGNES képviselő: +36 20 952 8856
SZÁMLASZÁM: 11991102- 02119070-00000000

Budapest, 2015. február 27.

A KFMA kuratóriuma

 

You have no rights to post comments