Ókori leletek ezreit pusztította el az Iszlám Állam

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 27. péntek

Az Iszlám Állam megosztott egy videót, amin emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúzzák szét az emberi történelem legértékesebb műkincseinek jó néhány darabját. A megrázó felvételeken a babiloni és asszír kultúra közismert remekei semmisülnek meg.

A terrorszervezet munkásai az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, és az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál estek neki a műkincseknek.
Az ötperces felvételen az ISIS tagaji ledarálják például a szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai isten szobrának arcát. A szobor több, mint 3 ezer éves, az időszámításunk előtti IX. századból származik.
Az Iszlám Állam korábban már több vallási szentélyt - köztük muzulmán szent helyeket is - tönkretett. A szélsőségesek a feketepiacon is értékesítettek ókori leleteket, hogy így jussanak bevételhez.
Irak és környéke az emberi civilizáció egyik bölcsője, amelynek kulturális emlékei már az iraki háború alatt nagy számban sérültek meg, a maradékot pedig jelenleg verik szét. Az európai gyarmatosítók korábbai gyűjtögetéseinek köszönhetően a kultúra emlékeiből néhány megtalálható nyugati múzeumokban, a szárnyas kapuőrző bikákért például csak a Louvre-ig kell menni.

Könyvégetés
Moszult és a környező Ninive tartományt tavaly júniusban foglalta el az Iszlám Állam. A térségben 1800 archeológiai helyszín található, köztük négy ősi város - Ninive, Kalhu, Dúr-Sarukkín és Asúr - maradványai is. Ezek a települések egykor az asszír birodalom fővárosainak számítottak.
A szélsőségesek célja, hogy teljesen megtisztítsák a környéket a nem-iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, sőt az általuk a bálványimádat kifejeződésének minősített muzulmán emlékeket sem kímélik.
Januárban a dzsihadisták Moszul központi könyvtárát fosztották ki, és az iszlám eredetű szövegeken kívül az összes kötetet - kétezer könyvet - megsemmisítették. Néhány nappal később az Iszlám Állam tagjai betörtek a moszuli egyetem könyvtárába, és a diákok szeme láttára tűzre vetettek több száz tudományos és kulturális művet.
(index.hu)

You have no rights to post comments